POČETNAARHIVA
HRVATSKI MEDU U PRVE RAZREDE
ZAKUP ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA
NOVI POTICAJ SELU
Nikola Knežević najspremniji je pripadnik HV-a, a vojnikinja Mara Pejić
UDBINSKA VJEŽBA ZA NAJ VOJNIKA
EURI ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA
LAKŠE DO PROIZVODNJE KONOPLJE
Lika nestala u hrvatskim bespućima
POTPORA ZA IZGRADNJU DESET MINI MLJEKARA
DARKU BANIĆU ISTEKAO MANDAT
LAKŠE DO GRAĐEVINSKE DOZVOLE
Lokalna hrana s OPG-ova na tanjurima bolnica, vrtića, škola
LIČKA JANJETINA U BRISLU
NAGRADA OTOČKIM UČENICIMA
I POSTADE HRVATSKA DRŽAVA
STOČARIMA ISPLAĆENO 25 MILIJUNA
OD NOVE GODINE NOVI ZAKON O UZGOJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA
PRODAJA GODIŠNJIH DOZVOLA
POTPORA POLJODJELCIMA
JEDINSTVENA TEGLICA ZA MED
INFORMIRANJE U BESPOVRATNIM EURIMA
MILIJUNI MALIM POLJOPRIVREDNICI
NATJECANJA HRVATSKIH ORAČA
DOMAĆA HRANA ZA ŠKOLARCE
POTPORA STOČARIMA
JEDINSTVENA POLICA ZA DIVLJAČ
POTPORE MIMOIŠLE LIČKO-SENJSKU ŽUPANIJU
OLIVEROV DAN SUĆUTI
VLADA JE UPUTILA SABORU PRIJEDLOGE ZAKONA
OSIGURAJTE SVOJU PROIZVODNJU
POČETAK HRVATSKE DECENTRALIZACIJE
OTVARANJE PROBACIJSKOG UREDA U GOSPIĆU
Kreće oralna vakcinacija lisica
POTPORA DRVARCIMA
BUKOVE ŠUME NA LISTI UNUECO-A
POVOLJNIJI KREDITI ZA POLJOPRIVREDNIKE
PRI EDUKATIVNI SKUP RAVNATELJA
PLAN ZA AGROKOR PRED SINDIKALCIMA
NOVI NATJEČAJ ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE
OČEKUJE SE I ZAŠTITA LIČKE JANJETINE
NAŠE DOMAĆE U GOSPIĆU
DIVLJA GRADNJA IZAZIVA BROJNE PROBLEME
NABAVKA BORBENIH AVIONA
POSJETIO BEOGRAD
PREDSTAVLJANJE HRVATSKE HRANE U BRISLU
LAKŠE NA RAD U ENGLESKU
PROPISIMA DO GOSPODAARSKOG RASTA
Danas stupa na snagu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu
UNAPRJEĐIVANJE PREDŠKOLSKOG ODGOJA
Sjednica Vlade Republike Hrvatske
BDP RASTE KONTINUIRANO
17 TOČAKA DNEVNOG REDA

Vladina podrška pčelarima

HRVATSKI MEDU U PRVE RAZREDE

Lanjski Medni dan u Gospiću/Foto OSnovna škola
Lanjski Medni dan u Gospiću/Foto OSnovna škola
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. SRPNJA 2019. U 12.45 SATI

ZAGREB/GOSPIĆ
- Vlada je na jednoj od posljednjih sjednica donijela Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu. Program predviđa edukaciju djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će i bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti jer 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele.

Podsjetimo, Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji. Školski medni dan polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu.

Tog dana, a vjerojatno i ove godine, gospićki učenici prvih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića, ukupno njih 79, dobili su poklon pakete koji su sadržavali staklenku meda lokalnog proizvođača meda OPG-a Biljane Rotvajler, edukativnu slikovnicu o pčelarstvu te promotivni letak. Učenici su pogledali edukativnu prezentaciju te sudjelovali u radionici o važnosti i značaju pčelarstva. (LPS)

Vlada Republike Hrvatske odlučila

ZAKUP ŠUMSKOG ZEMLJIŠTA

Državno šumsko zemljište stočarima u zakup na 10 godina.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. svibnja 2019. u 19 sati

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Uredbom se propisuju kriteriji za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume d.o.o., dokumentacija potrebna za javni poziv, vrijeme trajanja zakupa i kriteriji za raskid ugovora o zakupu.
Šumsko zemljište može se dati u zakup na 10 godina radi korištenja u svrhu ispaše stoke (pašarenja), uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji (proizvodnja biomase), razvoj turističke djelatnosti u ruralnim krajevima, rekreaciju i sport te druge namjene propisane Uredbom.
- Na ovaj način postavili smo vrlo jasne kriterije tko može dobiti šumsko zemljište u zakup, omogućili smo pravnu sigurnost i jednaku šansu svima kojima je zaista potrebno šumsko zemljište. Stočarima dajemo u zakup šumsko zemljište sukladno njihovim potrebama za površinom, odnosno temeljem posjeda stoke. Domicilnim i mladim stočarima, kao i onima koji su uredni dosadašnji zakupnici, a nemaju dovoljno zemljišta prema broju uvjetnih grla, dali smo pravo prvenstva na javnom pozivu za zakup.- izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar se nada da se više neće moći dogoditi da netko bez jednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena niti prikladna za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja
Provedba javnih poziva za zakup šumskog zemljišta stvorit će preduvjete za razvoj stočarstva u ruralnim područjima kroz osiguranje dovoljnih površina za pašarenje našim stočarima, što će imati i financijski efekt, kroz ostvarivanje prava na izravna plaćanja. Po prvi put, ovom Uredbom, omogućava se i zakup šumskog zemljišta u svrhu osnivanja i uzgajanja drvenastih kultura kratkih ophodnji za proizvodnju biomase za energetske svrhe te razvoj bioekonomije.

U cilju poticanja gospodarske djelatnosti te prije svega prateći potrebe turističke djelatnosti, grane gospodarstva koja se najviše i najbrže razvija, Uredba predviđa niz svrha kojima se može upotpuniti turistička ponuda određene lokacije te omogućuje i manjim gospodarskim subjektima pružanje različitih dodatnih usluga, povećanje raznolikosti ponuda i pratećih sadržaja. S druge strane, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućuje se kroz zakup kioska i štandova, omogućuje neporedan kontakt s kupcima i na taj način, prodajom zavičajnih proizvoda, plasman kvalitetnih namirnica i jednostavnije poslovanje što rezultira jasnim razvojnim mogućnostima i koristima za male proizvođače.

Hrvatske šume d.o.o., raspisivat će javne pozive za zakup šumsko zemljište, obrađivati pristigle prijave te izdavati ugovore za zakup.

Ministarstvo poljoprivrede

NOVI POTICAJ SELU

Lovinac će dobiti DVD Dom.

Seoska cesta u Smiljanu koja vodi u Vaganac i Rastoku/Snimio Marko Čuljat
Seoska cesta u Smiljanu koja vodi u Vaganac i Rastoku/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. svibnja 2019. u 18:15 sati, dopuna 21. svibnja u 13:45 sati

VODICE - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, prisustvovao potpisivanju 49 ugovora vrijednih 235 milijuna kuna koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić za financiranje lokalne infrastrukture s jedinicama lokalne uprave čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju. Mjerom se financiraju se ulaganja u poboljšanje životnih uvjeta u seoskim sredinama, razvoj gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko-rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda. Kroz ovu mjeru s današnjim danom, ugovoreno je 1011 projekata koji su sufinanciranih s 2,5 milijardi kuna europskih bespovratnih sredstava.

Iz ovog programa u Ličko-senjskoj županiji sufinancirat će se s gotovo 20 milijuna kuna četiri projekta. Jedan od tih programa je gradnja DVD doma DVD-a Velebit u Lovincu za koji će biti izdvojeno gotovo šest milijuna kuna. Mnogo će to značiti za lovinačke vatrogasce i njihovu buduću spremnost za akcije, a biti će i tri radna mjesta.

(LPS)

Vojničko natjecanje na Udbini

Nikola Knežević najspremniji je pripadnik HV-a, a vojnikinja Mara Pejić

Proglašenje pobjednika bilo je ispred Crkve hrvatskih mučenika/Snimci MORH
Proglašenje pobjednika bilo je ispred Crkve hrvatskih mučenika/Snimci MORH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. svibnja 2019. u 17 sati, dopuna u 22:30 sati

Izvještaj MORH-a, foto Brandt i Cindrić

UDBINA - Pokazali ste vrhunsku spremnost, odlučnost i snagu, uspješno prošli zahtjevnu stazu, istaknuo je ministar HV-a Krstičević i čestitao sudionicima međunarodnog natjecanja za najboljeg vojnika HV-a.


Skupnik Nikola Knežević iz Zapovjedništva specijalnih snaga pobjednik je natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2019." u najbrojnijoj kategoriji natjecatelja iz Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova RH. Drugo mjesto osvojio je natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, a treće skupnik Marino Protrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

Pred okupljenim građanima Udbine i susjednih mjesta, natjecateljima, predstavnicima postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva obrane, vojski stranih zemalja, lokalne samouprave te udruga proizišlih iz Domovinskog rata potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević najboljem pripadniku je uručio pehar, te nagrade ostalim najboljim natjecateljima.

- Nikola, uručujem ti ovaj pehar kao najspremnijem pripadniku Hrvatske vojske.- poručio je ministar Krstičević čestitajući najspremnijem pripadniku te dodao: - Pokazao si vrhunsku spremnost, sposobnost, snagu, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog vojnika.

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je zadovoljstvo dosad najvećim brojem sudionika na ovom natjecanju, ponajviše onih iz savezničkih i partnerskih zemalja.
- Ponosan sam na sve pripadnike Hrvatske vojske koji sudjeluju na natjecanju. Hrvatski vojnici i vojnikinje pokazuju od čega su sazdani i koliko su sposobni. - rekao je Šundov.

- Ovo mi je najveći uspjeh u karijeri.Najteži je bio završni put, odnosno križni put ispod crkve. Pripremali smo se u postrojbi koja je imala veliku ulogu u ovoj pobjedi. Na kraju, svi smo bili jednaki, netko je na utrci imao više sreće, a netko manje da bih ja ipak stigao prvi. - izjavio je Knežević.

Ovom prilikom dočasniku Hrvatske vojske, časničkom namjesniku Davoru Peteku koji je nedavno predao dužnost prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije, kao zahvalu za njegov osobni doprinos razvoju dočasničkog zbora rumunjskih oružanih snaga tijekom obnašanja te dužnosti, Medalju časti u ime načelnika Glavnog stožera rumunjskih oružanih snaga generala Nikolai Ionel Čuka uručio je prvi dočasnik Rumunjskih oružanih snaga časnički namjesnik Florea Sas.

Ovogodišnje natjecanje održava se u organizaciji Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske. Natjecatelji i natjecateljice iz triju kategorija, njih ukupno 146, trebali su svladati stazu duljine 40 kilometara postavljenu na području vojarne "Josip Jović" i na Krbavskom polju. Redoslijed starta u vojarni u ranim jutarnjim satima bio je određen rezultatima na kvalifikacijskim gađanjima održanim jučer, 9. svibnja. Na cilj ispred crkve hrvatskih mučenika u Udbini natjecatelji su trebali stići u što kraćem vremenu, s tim da su nosili opremu i naoružanje težine oko 17 kilograma. Tijekom utrke trebali su pravilno i što brže svladavati dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih na dvanaest radnih točaka.

Natjecanje je još u tijeku i poredak najboljih u kategoriji natjecateljica odnosno kategoriji natjecatelja iz oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja objavit ćemo naknadno.

VOJNIKINJA
Vojnikinja Mara Pejić, pripadnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske osvojila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku. Uspjeh je time veći jer je u utrku startala kao 144. od ukupno 146 natjecateljica i natjecatelja. Drugo mjesto od deset natjecateljica (7 OSRH, 1 MUP, 2 strane OS) osvojila je pozornica Gorana Aleksić Janković (OS BiH), a treće skupnica Sandra Andrašek (HV-GOMBR). Uz Pejić i Andrašek, treći najbolji rezultat od žena iz OSRH i MUP-a ostvarila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije.

- I prošle godine bila sam na natjecanju i osvojila drugo mjesto, dakle, ove godine ostvarila sam još veći uspjeh i zbog toga sam jako sretna. Što se tiče uvjeta na stazi, bilo je dosta vruće, čak bi mi više odgovaralo da je kišilo. Najteži dijelovi bili su kad smo čekali da dođemo na red na radnim točkama, tada smo se hladili. Ponosna sam što sam kao pripadnica Hrvatske vojske osvojila prvo mjesto na ovom zahtjevnom natjecanju. - rekla je na cilju vojnikinja Pejić.(LPS)

VIDEO ZAPIS SA UDBINE:

youtu.be/bbmn1IvYIQg


Priopćenje iz MORH-a

UDBINSKA VJEŽBA ZA NAJ VOJNIKA

Natjecatelji savladavaju 40 km staze koja prolazi područjem vojarne "Josip Jović" i Krbavskim poljem, a završava ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. svibnja 2019. u 15 sati


UDBINA - Završno natjecanje "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2019." održat će se u petak 10. svibnja u Vojarni Josipa Jovića i na području općine Udbina.

Natjecanja počinje u 6:30 sati startom u Vojarni, a dolazak prvoplasiranih natjecatelja očekuje se oko 11:15 sati ispred Crkve hrvatskih mučenika. Na natjecanju sudjeluje ukupno 146 natjecatelja (pripadnici Hrvatske vojske i pripadnici MUP-a RH te pripadnici stranih oružanih snaga i NATO zapovjedništva), koji moraju savladati stazu duljine 40 kilometara koja prolazi područjem Vojarne i Krbavskim poljem, a završava na udbinskom trgu.

Krećući se stazom, natjecatelji na sebi nose obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 17 kilograma i pritom svladavaju dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih na dvanaest radnih točaka. Najspremniji pripadnik je onaj koji prvi prođe zadanu stazu, ispuni sve zadaće na radnim točkama i u najkraćem vremenu stigne na cilj natjecanja.

U okviru programa održat će se i mini natjecanje za djecu, posjetitelji će moći vidjeti vojno-akrobatsku vježbu Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske i razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, tehnike i opreme Oružanih snaga RH.

PROGRAM NATJECANJA 10. svibnja 2019.:
6:30 početak natjecanja u Vojarni Josipa Jovića u Podudbini
10:00-14:00 Mini natjecanje za djecu. Djeca iz Osnovne škole kralja Tomislava u Udbini i Vrtića Medo će uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH prolaziti mini stazu sa zaprekama i izvršavati postavljene zadaće, po uzoru na natjecanje "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2019.", na Mjesnom trgu u Udbini
10:00-12:00 vojno-akrobatska vježbe Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske na Mjesnom trgu u Udbini
10:00-15:00 taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na Mjesnom trgu u Udbini
11:30-13:00 doček natjecatelja na cilju ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini
12:00-14.30 podjela vojničkog graha posjetiteljima na Mjesnom trgu u Udbini
15:00-15.30 proglašenje pobjednika ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini (LPS)

Ministarstvo graditeljstva

EURI ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja prošle godine za energetsku obnovu povuklo 60 posto sredstava više od planiranog.

Detalj jedne stambene zgrade u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
Detalj jedne stambene zgrade u Gospiću/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. travnja 2019. u 20:30 sati

ZAGREB
- Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja za energetsku obnovu javnih zgrada u okviru četiri poziva do sada je osiguralo više od 1,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovaranje je još u tijeku, a trenutno je potpisano više od 800 ugovora. Istaknuto je to na konferenciji "Uspjesi i izazovi energetske obnove zgrada u RH".

- Iako se stalno govori kako Hrvatska ne povlači dovoljno novca iz EU fondova, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je samo u prošloj godini povuklo 60 posto sredstava više od planiranog, i to upravo za energetsku obnovu. Znači može se i ne namjeravamo na tome stati. Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja preko 1300 bolnica, škola, dječjih vrtića i dvorana, povećana je energetska učinkovitost gotovo 17.000 kućanstava, obnovljene su brojne odgojno-obrazovne ustanove za gotovo 70.000 djece .- istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije istaknuo je kako je gotovo 1,1 milijardu kuna iz EU fondova izdvojeno za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, za što je potpisano 584 ugovora. Dodao je kako se do kraja ove godine planira i objava poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za što će biti namijenjeno 30 milijuna eura, a radi se o prvom pozivu koji se planira u potpunosti financirati sredstvima Europske unije.

- Zakonom o energetskoj učinkovitosti i Pravilnikom o sustavu obveznih shema ušteda želimo ubrzati procese ostvarivanja novih energetskih ušteda koje su jedan od načina smanjivanja energetskog siromaštva za one koji nemaju mogućnosti osigurati adekvatne uvjete grijanja ili hlađenja u svojim domovima.- istaknuo je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Na konferenciji je istaknuto kako energetsku obnovu zgrada u Republici Hrvatskoj prate brojni izazovi koju uključuju nedostatak kvalificirane radne snage od gotovo 30.000 radnika, nedostatan broj građevinskih tvrtki, rast cijena za toplinsko-izolacijski materijal od 15 posto, rast cijena radova pri čemu pojedine ponude izvođača premašuju i 30 posto procijenjenu vrijednost radova. Ipak, unatoč izazovima, postoje brojni pozitivni primjeri poput Osječko-baranjske županije, Međimurske i Varaždinske županije koje su najuspješnije županije prema pokazateljima dodijeljenih bespovratnih sredstava i velikim postotcima ostvarenih ušteda. Republika Hrvatska u sklopu Nacionalne razvojne strategije 2030. postavila je strateške ciljeve o prelasku na pametno, kružno i klimatski otporno društvo, razvoj zelene infrastrukture i rješenja temeljnih na prirodi te povećanje energetske učinkovitosti u zagradarstvu i transformacija sadašnjeg fonda zgrada ka zgradama gotovo nulte energije. (LPS)

Ministarstvo poljoprivrede

LAKŠE DO PROIZVODNJE KONOPLJE

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. travnja 2016. u 23 sata

ZAGREB - Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga stupio je jučer na snagu čime je poljoprivrednicima pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje.

Sada je moguće koristiti cijelu biljku industrijske konoplje u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva. Izmjenama Zakona uveden je pojam industrijska konoplja pod kojim se podrazumijeva podvrsta konoplje (Cannabis sativa L.) s ukupnim sadržajem THC-a 0,2 posto i manjim, čije se sorte se nalaze na sortnoj listi Europske unije i nije uvrštena u droge, psihotropne tvari i biljke iz kojih se može dobiti droga.

Uzgoj industrijske konoplje pojednostavljen je ukidanjem sustava prethodnog odobravanja uzgoja konoplje. Umjesto toga uspostavljena je Evidencija proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju dužne su se prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju i u roku od 15 dana od dana nastanka promjene dostaviti Ministarstvu poljoprivrede promjene svih činjenica i podataka koji se vode u Evidenciji.

- Na traženje proizvođača izmijenjen je Zakona kako bismo omogućili da industrijsku konoplju, koja je visoko dohodovna kultura, uzgajaju i koriste na način kao što to rade svi europski poljoprivrednici. U Hrvatskoj je 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko tisuću hektara, a od nje se proizvodi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine. Izmjenama Zakona otvorili smo nove mogućnosti proizvodnje, a dodatan plus bit će i smanjenje administracije i procedura koje su proizvođači do sada morali prolaziti svake godine. - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Industrijska konoplja biljka je koja ima široki spektar primjene i može se koristi u prehrambene, poljoprivredne, medicinske, farmaceutske, kozmetičke, veterinarske, građevinske, tekstilne, energetske i znanstvenoistraživačke svrhe. Ograničenja koja su ranije postojala i koja su dopuštala da se konoplja smije koristiti samo u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje, domaće poljoprivredne proizvođače stavljala su u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače u Europskoj uniji.

Zakonom je propisana kazna za pravne i fizičke osobe koje uzgajaju konoplju, a nisu prethodno upisane u Evidenciju te za pravne i fizičke osobe koje nisu dostavile promjene svih činjenica i podataka koje se vode u Evidenciji u propisanom roku. Kazne iznose od 20.000 do 50.000 kuna za pravnu osobu i od 1000 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Obrazac upisa u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje dostupan je na web stranici Ministarstva poljoprivrede, a podnosi se u elektronskom obliku na e-mail adresu: uprava.poljoprivrede@mps.hr. (LPS)

Hrvatski razvoj sela ili ti po domaći rurala

Lika nestala u hrvatskim bespućima

Ličke šljive nikoga ne interesiraju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Ličke šljive nikoga ne interesiraju/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. travnja 2019. u 22 sata

ZAGREB - Prema priopćenju Ministarstva gospodarstva, danas je u sklopu realizacije programa razvoja hrvatskih sela u Agenciji za poljoprivredna plaćanja … potpisan 21 ugovor sa ruralnim Hrvatima za proizvodnju voća i povrća i držanje stoke i kokoša. Ugovori su vrijedni 112 milijuna kuna koji su potpora za investicije od 230 milijuna kuna.

Pregledavajući dostavljene liste tražili smo našu, mislim Ličko-senjsku županiji, ali nje nema nigdje nestale je u hrvatskom političkom bespuću, iako je protekli mjesec dana bila omiljeni cilj brojnih ministara. (LPS)

Ministarstvo poljoprivrede

POTPORA ZA IZGRADNJU DESET MINI MLJEKARA

Jedna sirana će se graditi i u Novalji.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je jučer potpisivanju deset ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara koji su financirani sa 18,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Vrijednost potpore po projektu iznosi od 15.000 EUR do 1.000.000 EUR, a intenzitet potpore je 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

- Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pomagati i osnaživati sektor stočarstva. Uz rasterećenje plaćanja troškova za različite usluge koje smo nedavno uveli, osigurali smo i 60 milijuna kuna kroz tri godine za kupnju steonih junica mliječnih ili kombiniranih pasmina. Današnjim ugovorima, u osam županija povećat će se kapaciteti za proizvodnju i preradu mlijeka, a ulaganja će pomoći razvoju lokalne sredine kroz otkup mlijeka, preradu u lokalne tradicijske proizvode te povećanje radnih mjesta. Ovo je još jedan poticaj hrvatskom stočarstvu i mljekarstvu. - izjavio je Tolušić.

Deset ugovora za mini mljekare ukupne su vrijednosti ulaganja 49,3 milijuna kuna, a vrijednost bespovratne potpore iznosi 18,7 milijuna kuna osiguranih kroz operaciju 4.2.1. Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka. Svrha provedenog natječaja bila je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, a korisnici su fizičke i pravne osobe i proizvođačke organizacije registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u natječaju iznosio je 75.000.000 kuna.

Vrijedno je istaknuti da je i program mini sirana OPG-a Tomislava Vidasa iz Novalje dobio potporu od preko 600 tisuća kuna za gradnju, uređenje i opremanje pogona. (LPS)

Priopćenje sa zatvorenog dijela 150. sjednice Vlade

DARKU BANIĆU ISTEKAO MANDAT

Istekao je mandat predstojniku Ureda državne uprave u Gospiću.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2019. u 19:30 sati

GOSPIĆ - Danas popodne dobili smo priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice Vlade. Između brojnih točaka Vlada je državnom službeniku Darku Baniću, dosadašnjem predstojniku Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, kojem je istekao mandat od četiri godine, dala ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika tog Ureda, do provedbe javnog natječaja za imenovanje predstojnika Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji, a najduže do šest mjeseci. (LPS)

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

LAKŠE DO GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Novi će zakoni ubrzati gradnju na svim poljima.

Lanjska papirologija za gradnju odmarališta u Rasoji kod Lovinca/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Lanjska papirologija za gradnju odmarališta u Rasoji kod Lovinca/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2019. u 17 sati

ZAGREB - Danas je Vlada prihvatila Nacrte konačnih prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji.


- Ovim izmjenama zakona o gradnji i zakona o prostornom uređenju stvara se efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Donošenjem ovih zakona će se pojednostaviti, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje. - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Novim zakonima poboljšati će se učinkovitost njihove provedbe što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu. Tri su ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

Velika novost je da projektant preuzima sve obaveze investitora za dobivanje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu. Do sada je trebalo samo za jednu kuću isprintati i donijeti deset kompleta po pet kilograma papira, a sada samo jedan jedini papir kako bi se izdala dozvola. Osim toga, neće se morati kupovati državna taksa, odnosno biljezi jer će cijeli proces biti digitaliziran.

Više detalje potražite na poveznici:

mgipu.gov.hr/vijesti/brze-jednostavnije-i-jeftinije-do-dozvola-za-gradnju/9093
(LPS)

Nova inicijativa Vlade

Lokalna hrana s OPG-ova na tanjurima bolnica, vrtića, škola

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. ožujka 2019. u 21:15 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske na sjednici u četvrtak usvojila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za ovu i narednu godinu.

Bolnice, škole, vrtići, studentski domovi, vojarne i slične ustanove mogu odigrati ključnu ulogu u potrošnji lokalnih proizvoda i poticanju održive poljoprivredne proizvodnje. Zato je Zakonom o javnoj nabavi, omogućeno javnim naručiteljima da pri odabiru najpovoljnije ponude prehrambenih proizvoda, primjene dodatne kriterije i relativne pondere za vrednovanje svježine i kvalitete hrane što dovodi do smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš (kratkoća transporta i smanjenje ambalažnog otpada). To u stvarnosti znači da će lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivati vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu.

Akcijskim planom će se maksimalno rasteretiti poljoprivredni proizvođači i ukloniti dosadašnje prepreke u ponudi hrane kroz kratke lance opskrbe. Predvidjeli smo edukaciju za provedbu javne nabave hrane, osnivanje operativnih skupina i proizvođačkih organizacija radi objedinjavanja ponude hrane i što širu primjenu modela kratkih lanaca opskrbe, kao i osnivanje subjekata u poslovanju s hranom radi predpripreme hrane za javne ustanove radi smanjenja otpada od hrane. (LPS)

(NE)OČEKIVANO

LIČKA JANJETINA U BRISLU

Ministar Tolušić u Briselu predstavio Ličku janjetinu - hrvatski proizvod zaštićen oznakom geografskog podrijetla u EU.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
19. 0žujka 2019. u 10:40 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje da je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić jučer sudjelovao u radu Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu.

Na Vijeću se raspravljalo o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i o reformskom paketu nakon 2020. Ministri su razmijenili mišljenja o trima zakonodavnim prijedlozima: Uredbi o strateškim planovima u okviru ZPP-a, Uredbi o jedinstvenoj zajedničkoj organizaciji tržišta i o horizontalnoj uredbi o financiranju i nadzoru ZPP-a. Razmijenjena su i mišljenja o ažuriranoj strategiji za biogospodarstvo kojom se želi ubrzati uvođenje održivog europskog biogospodarstva kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri povećao doprinos takvog gospodarstva Programu održivog razvoja do 2030. i njegovim ciljevima.

U večernjim satima Ministarstvo poljoprivrede je u Briselu organiziralo prezentaciju Ličke janjetine, na kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede, eurozastupnici, veleposlanici te predstavnici međunarodnih institucija. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan uručio je ministru Tolušiću potvrde o upisu u Registar zaštićenih oznaka EU za Ličku janjetinu i ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra.

U svom obraćanju gostima potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izjavio da je Hrvatska možda najmlađa europska zemlja članica, ali zaštitila je 21 proizvod koji Europi i svijetu jamči vrhunsku kvalitetu, a proizvođačima dodanu vrijednost. Zahvalio se povjereniku Hoganu na prepoznavanju truda i rada naših proizvođača.

Oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području. Zaštita naziva Lička janjetina temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Lička janjetina je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka.

Oznaka izvornosti znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području. Istra (ZOI) je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline (Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima s ograničenih dijela hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.

Na razini Europske unije registrirano je ukupno 1441 naziv proizvoda od kojih je 21 hrvatski. Ova brojka svrstava nas na visoko 12. mjesto među državama članicama po broju registriranih naziva zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva

NAGRADA OTOČKIM UČENICIMA

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. ožujka 2019. u 22:30 sati

ZAGREB - Povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te nadležnih stručnih tijela, dodijelilo je za najbolje radove četiri škole vrijednu nagradu - pametne, interaktivne ekrane za učionice.

Pametni ekran za najbolji rad u kategoriji Strip dobila je Osnovna škola Zrinskih i Frankopana iz Otočca. Nagradu je ravnateljici škole Jasminki Devčić uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat. (LPS)

Pogledajte nagrađeni strip u PDF-formatu:

www.licke-novine.hr/oglasi%202018/oglasi.html

Prije 27 godina

I POSTADE HRVATSKA DRŽAVA

Hrvatska politika osamostaljenja na današnji dan je priznata u ostatku svijeta.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
15. siječnja 2019. u 13:45 sati

ZAGREB - Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije dvadeset i sedam godina, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je na taj povijesni dan priznato mjesto među slobodnim nacijama.- kaže se na početku današnjeg priopćenja Vlade RH i nastavlja:

- Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate. Hrvatski je međunarodni legitimitet te iste 1992. godine, zaokružen primanjem u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (tada KESS-a) do Ujedinjenih naroda. U narednim godinama, Hrvatska je postala članicom 30-ak međunarodnih organizacija.

U samo dvadeset i sedam godina, Republika Hrvatska izborila se vlastitom diplomacijom za međunarodno priznanje i primitak u Ujedinjene narode, zahvaljujući hrvatskim braniteljima izišla je kao pobjednica u Domovinskom ratu, međunarodno se politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i relevantan je partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama, inicijativama i procesima.

Tijekom 2018. predsjedala je Odborom ministara Vijeća Europe, najstarije europske organizacije, te Srednjoeuropskom inicijativom, jednim od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi. Republika Hrvatska intenzivno se priprema za svoje prvo predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, koje će uslijediti u iznimno zahtjevnom trenutku za svaku državu članicu EU-a, kada dolazi do promjena institucionalnog ciklusa.

Na današnji dan ujedno obilježavamo i 21. godišnjicu završetka mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Mirna reintegracija posljednjeg okupiranog dijela naše države izniman je uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je i najuspješniji mirovni projekt Ujedinjenih naroda na teritoriju Europe, koji i danas predstavlja najbolji model rješavanja sličnih kriznih situacija i u drugim dijelovima svijeta. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

STOČARIMA ISPLAĆENO 25 MILIJUNA

Država stimulira uzgoj rasplodnih junica.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
10. siječnja 2019. u 20:15 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 25 milijuna kuna nacionalne potpore na račune 6566 poljoprivrednika koji se bave stočarstvom. Radi se o pomoći proizvođačima za potporu gubitka prihoda za uzgoj rasplodnih junica iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Potpora za gubitak prihoda isplaćena je korisnicima u dva dijela. Prvi dio potpore isplaćen je u prosincu 2018. godine za sve korisnike u iznosu od 20 milijuna kuna, a drugi dio potpore danas je isplaćen u iznosu od 25 milijuna kuna.

Potpora služi za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u govedarstvu. U naredne tri godine biti će isplaćeno još gotovo 200 milijuna kuna za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Novčana sredstva za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda, dobilo je 669 korisnika od kojih je gotovo polovica (305) mlađe od 41 godinu. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri steone junice. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

OD NOVE GODINE NOVI ZAKON O UZGOJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Stado buša OPG ČAčić u Ostrvici kraj Gospića/Foto arhiva Lika pressa
Stado buša OPG ČAčić u Ostrvici kraj Gospića/Foto arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
29. PROSINCA 2018. U 9 SATI

ZAGREB - S 1. siječnja 2019. na snagu stupa novi Zakon o uzgoju domaćih životinja. Zakonom se uređuje uzgoj goveda, svinja, ovaca, koza, kopitara, peradi (kokoši, tuke. patke, guske) i sive pčele i zamijenit će Zakon iz 1997. Zakonom se također uređuju pitanja vezana uz reprodukciju domaćih životinja, provedbu umjetnog osjemenjivanja i osposobljavanja uzgajivača za provedbu umjetnog osjemenjivanja, vođenje potrebnih evidencija i registra o proizvodnji i prometu zametnih proizvoda, katastar pčelinjih paša, način držanja pčela i korištenje pčelinje paše, prikupljanje podataka o uzgojnoj vrijednosti konja, upravni i inspekcijski nadzor u provedbi zakona te druga pitanja značajna za uzgoj domaćih životinja.

Uzgoj domaćih životinja u ekonomskom i socijalnom pogledu ima stratešku važnost za poljoprivredu Hrvatske i doprinosi očuvanju njezine prirodne i kulturne baštine. Uzgoj se najbolje promiče učinkovitom provedbom uzgojnih programa čiji je cilj proizvodnja uzgojno valjanih životinja čistih pasmina ili uzgojno valjanih hibridnih svinja visoke genetske kakvoće i poboljšanih proizvodnih svojstava.

Zakonom se reguliraju uvjeti i način priznavanja uzgojnog udruženja i uzgojne organizacije koji će se po novom modelu provoditi odvojenim postupcima. Pritom, ne postoji mogućnost da Ministarstvo poljoprivrede ovlašćuje više uzgojnih udruženja ili uzgojnih organizacija za provedbu jednog (istog) uzgojnog programa na istoj pasmini domaćih životinja, a samim time i osnivanja brojnih udruga nižih i viših razina. Cilj je udruživanje i okrupnjavanje uzgajivača te jačanje svih oblika kapaciteta uzgojnih udruženja i uzgojnih organizacija.

Osobito se naglašava pravo i potrebu upisa uzgajivača u priznato uzgojno udruženje ili uzgojnu organizaciju. Domaću životinju namijenjenu uzgoju potrebno je upisati u neku od uzgojnih knjiga koju vodi ovlašteno uzgojno udruženje ili uzgojna organizacija. Imperativ upisa životinje u neku uzgojnu knjigu, njezino uključivanje u provedbu uzgojnog programa te stjecanje uvjeta za dobivanje zootehničkog certifikata postaju važni elementi u držanju i uzgoju životinja. Pravo na izdavanje zootehničkog certifikata pripada isključivo priznatom uzgojnom udruženju, a sve domaće životinje na koje se ovaj zakon odnosi, a namijenjene su uzgoju i njihovi zametni proizvodi kojima se trguje na unutrašnjem tržištu Europske unije ili ulaze u Europsku uniju moraju biti praćene zootehničkim certifikatom.

Katastar pčelinjih paša je baza podataka o prostornom rasporedu pčelinjih paša na području Hrvatske koji će voditi Ministarstvo poljoprivrede. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

PRODAJA GODIŠNJIH DOZVOLA

Započela je prodaja godišnjih dozvola za rekreacijski ribolov na moru za iduću godinu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. prosinca 2018. u 14:45 sati

ZAGREB - Godišnje dozvole za rekreacijski ribolov na moru za 2019. godinu mogu se kupiti od 1. prosinca 2018. do 1. ožujka 2019. Posebne dozvole za ribolov stajaćim parangalom, vršama za lov ribe, ostima i umjetnom rasvjetom izdaju se kroz čitavu 2019. godinu, uz prethodno kupljenu godišnju rekreacijsku dozvolu. Kroz čitavu godinu moguće je kupiti i dnevne i višednevne dozvole za rekreacijski ribolov na moru.

Godišnje rekreacijske dozvole, kao i dnevne i višednevne dozvole za rekreacijski ribolov na moru (za 1, 3 i 7 dana) te posebne dozvole, mogu se, kao i do sada, kupiti putem online trgovine, u sjedištu Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede i ispostavama ili kod ovlaštenih osoba za prodaju dozvola za rekreacijski ribolov na moru.

Podsjećamo da godišnje dozvole za rekreacijski ribolov za hrvatske ratne vojne invalide i umirovljenike koji nisu navršili 65 godina života nije moguće kupiti putem online trgovine, već isključivo u sjedištu Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede i ispostavama ili kod ovlaštenih osoba za prodaju dozvola za rekreacijski ribolov na moru.

Prodaja godišnjih dozvola za rekreacijski ribolov za 2019. godinu moguća je isključivo u razdoblju od 1. prosinca 2018. do 1. ožujka 2019. godine te nije predviđena prodaja višednevnih dozvola za 180 dana koje su iznimno bile u prodaji za 2018. godinu.

Detaljne informacije dostupne su na poveznici: ribarstvo.mps.hr/default.aspx?id=4010 (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

POTPORA POLJODJELCIMA

U Ličko-senjskoj županiji se financira 12 projekata.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. prosinca 2018. u 9 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje da je jučer potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je ugovore iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Početni iznos predviđenih sredstava od 7,5 milijuna kuna zbog velikog je odziva poljoprivrednih gospodarstava na natječaju, povećan na 13,3 milijuna kuna i obuhvaća financiranje 184 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Od toga je 12 iz Ličko-senjske županije "teških" 899 tisuća kuna. Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, koja će im omogućiti povećanje prihoda i ostanak u ruralnim područjima.

Maksimalni iznos koji može dobiti pojedino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je 75.000 kuna, a nakon potpisivanja današnjih ugovora svakom gospodarstvu će ovaj tjedan biti isplaćen cjelokupni iznos potpore ugovorene u okviru njihovih projekata.

Ministarstvo poljoprivrede

JEDINSTVENA TEGLICA ZA MED

Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u nacionalnoj staklenci za med.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. studenoga 2018. u 12:30 sati

ZAGREB - Domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med uskoro će se naći na policama hrvatskih trgovina. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici. Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska". Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom "Med hrvatskih pčelinjaka" u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

- Prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj je dva kilograma, a osam tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od devet tisuća tona meda. Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva. Pčelari su još jednom pokazali da dobra organizacija i suradnja daju izvrsne rezultate. - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije: 720 mL - 900 grama, 580 mL - 720 grama, 370 mL - 450 grama i 210 mL - 250 grama.

Med u staklenci od 370 mL koristit će se i za promociju meda u školama u sklopu Školskog mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćeg meda prvašićima na području cijele zemlje. (LPS)

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

INFORMIRANJE U BESPOVRATNIM EURIMA

U Gospiću je 9. listopada seminar o korištenju eurospkih sredstava.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2018. u 19 sati

ZAGREB - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom "Regionalni dani EU fondova".

Predstavljanje će biti organizirano u 30 gradova diljem Hrvatske, a među njima je i Gospić, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Nakon uspješno odrađenih događaja u Ivancu, Biogradu, Zaprešiću, Bakru, Karlovcu, Požegi, Vinkovcima i Solinu koji su privukli brojne zainteresirane građane, "Regionalni dani EU fondova" održat će se ovog listopada u Gospiću.

Besplatne edukacije održat će se u utorak, 9. listopada, u Kulturno informativnom centru u Gospiću (Budačka 12) s početkom u 10 sati, a pozdravnim govorima otvorit će ih Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije, i predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Potom će se održati panel diskusija pod nazivom "Razvoj Ličko-senjske županije korištenjem EU fondova za poticanje investicija" na kojoj će sudjelovati predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije. Na panel diskusiju uslijedit će stručna predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja" na kojima će se predstaviti aktualni i budući natječaji.

Po završetku stručnih predavanja, održati će se i interaktivna radionica "Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj" na kojoj će sudionici imati priliku saznati kako pripremiti projektnu prijavu putem AGRONET aplikacije kao i saznati informacije o aktualnim mjerama. Tako će se predstaviti mjera 6.1. (Potpora mladim poljoprivrednicima), mjera 6.2. (Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima), mjera 6.3. (Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava), mjera 6.4. (Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima), mjera 4.1.1. (Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava) te mjera 4.1.2. (Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš). Zaključno će se ostaviti mjesta za pitanja svih sudionika, a radionicu će voditi Goran Zečić, stručnjak za pripremu i provedbu EU projekata iz tvrtke CORE Consulting.
Događaj "Regionalni dani EU fondova" namijenjen je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

Prijavite se na besplatne edukacije, saznajte sve o mogućnostima korištenja EU sredstava i postanite dio svijeta EU fondova! Svi zainteresirani za besplatne edukacije mogu se prijaviti na: www.danifondova.eu , više informacija na: www.strukturnifondovi.hr i info@danifondova.eu , fondovi@mrrfeu.hr ili na telefon 01/ 63 26 033. (LPS)

Ministarstvo poljoprivrede

MILIJUNI MALIM POLJOPRIVREDNICI

Danas su otvorene prijave za novi natječaj.

I u Liku stižu novi strojevi/Foto Lika press Gospić
I u Liku stižu novi strojevi/Foto Lika press Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. kolovoza 2018. u 18:20 sati


ZAGREB - Danas su otvorene prijave na 279 milijuna kuna vrijedan Natječaj za provedbu tipa operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Prijave su otvorene sve do 13. prosinca ove godine, a Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u elektronskom obliku putem AGRONET-a.

Korisnici potpore mogu biti mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora po korisniku iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

- S 15 tisuća eura mali proizvođač može napraviti veliki korak u svojem poslovanju i pripremiti se za jače investicijske mjere u kasnijem razdoblju. Zbog toga je ovo strateški vrlo važna mjera jer ulaganjima u rast malih zapravo ulažemo u budućnost poljoprivrede kao sektora. Interes na prethodnom natječaju višestruko je premašio raspoloživa sredstva i pokazao snagu i potencijal naših poljoprivrednika. Zato smo za ovaj natječaj osigurali gotovo dvostruki iznos, pa je našim vrijednim poljoprivrednicima na raspolaganju 279 milijuna kuna i znam da će se svaka lipa iskoristiti.- izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Prihvatljive aktivnosti za potporu su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva. (LPS)

Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj

NATJECANJA HRVATSKIH ORAČA

Ličko natjecanje vlasnika konja
Ličko natjecanje vlasnika konja
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. kolovoza 2018. u 18:45 sati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvoriti će sutra kao izaslanik predsjednika Vlade RH 5. Farmersku zabavu i 16. Natjecanje u oranju RH i 7. Natjecanje u oranju konjima RH.

Natjecanje počinje u 9 sati na Sportskoj zračnoj luci Osijek - Čepin. To je Specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme koji organizira Udruga prodavača poljoprivrednih strojeva i opreme na kojem će proizvode izložiti 31 tvrtka. Tema sajma je: Poljoprivredni strojevi i oprema, te ostali proizvodi i usluge za poljoprivredu.

Natjecanja u oranju, koje bi moglo poslužiti i u ovom dijelu Hrvatske kao primjer kvalitetnog korištenja blaga, organiziraju Osječko-baranjska županije, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Grad Osijeka, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Na natjecanju u oranju će sudjelovati 32 orača iz 16 županija u dvije kategorije: pluga premetnjaka i pluga ravnjaka. Pobjednici natjecanja sudjelovati će ne 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine biti u Sjedinjenim Američkim Državama. Na natjecanju u oranju konjima nastupiti će svega pet zaprega. (LpS)

Obavijest iz Ministarstva poljoprivrede

DOMAĆA HRANA ZA ŠKOLARCE

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. kolovoza 2018. u 15:40 sati

ZAGREB - Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj to su osnivači školskih ustanova, odnosno općine i gradovi. Škole će odabirati dobavljača odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi ostaje otvoren do 25. rujna i Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi, otvoren je tijekom cijele škol. God. 2018./19. Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima nižih razreda osnovnih škola kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane.

- Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Školska shema je važan projekt jer osim poticanja na usvajanje zdravih prehrambenih navika, našim školarcima podižemo i svijest o važnosti odabira kvalitetne i svježe, lokalno uzgojene hrane. Uz edukativne radionice i posjet lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima širimo znanje novih generacija i postavljamo temeljne vrijednosti osviještenih potrošača.- izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji poziva sve škole u Hrvatskoj da se uključe u Školsku shemu.

Shema školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U drugoj godini provedbe sheme uključili su se i učenici od 1. do 8. razreda, odnosno više od 773 škola i nešto manje od 300.000 učenika, a voće su isporučivala 24 dobavljača koji su dostavljali sve vrste voća i povrća: breskve, jabuke, nektarine, šljive, mandarine, kruške, jagode, trešnje, mrkvu i rajčicu. U trećoj godini provedbe sheme sudjelovalo su 32 dobavljača, 770 škola i nešto manje od 300.000 učenika. U četvrtoj godini provedbe sudjelovale su i srednje škole s ukupno 397.227 učenika u 1054 škole, a voće je isporučivalo 30 dobavljača, jer je ispitivanje prehrambenih navika pokazalo da potrošnja voća i povrća opada s porastom dobi školaraca. U prošloj školskoj godini u sudjelovalo su 1063 škole koje su imale 402.874 učenika, a bila su 53 dobavljača. Bilo je osigurano 2,5 milijuna eura.

Dobavljači isporučuju 100 do 150 g voća i povrća po djetetu tjedno te 0,15-0,25 l mlijeka, jogurta, vrhnja i sl. Od početka provedbe Školske sheme dobavljačima za voće isplaćeno je oko 54 milijuna kuna, a za mlijeko i mliječne proizvode pet milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju djeca su pojela više od 4,5 tone voća i popila 1.200.000 litara mlijeka i mliječnih proizvoda. (LPS)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

POTPORA STOČARIMA

Vlada će u tri godine poljoprivrednicima dodijeliti 195 milijuna kuna bespovratno.

Farma muznih krava obitelji Holjevac u Mušaluku/Foto arhiva Lika pressa Gospić
Farma muznih krava obitelji Holjevac u Mušaluku/Foto arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
3. srpnja 2018. u 19:45 sati

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske donijela je Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva kojim će se u tri godine poljoprivrednicima dodijeliti 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.

- Želimo zaustaviti pada broja krava i proizvodnje mlijeka te obnoviti stočni fond u Hrvatskoj. - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Bespovratnim sredstvima pomoći će se proizvođačima mlijeka da na svojim farmama nadoknade gubitak prihoda u uzgoju rasplodnog podmlatka za obnovu osnovnog stada i to kupovinom steonih junica i njihovim ulaskom u proizvodnju nadomjestit će se određeni broj krava koje su izlučene iz proizvodnje zbog posljedica uzrokovanih preventivnim cijepljenjem protiv Bolesti kvrgave kože.

Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva sastoji se od dvije mjere:
- Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda
Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere predviđen iznos od 60.000.000,00 kuna, odnosno 20.000.000,00 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničiti će se na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku.
- Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda i teškoća koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga
Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere u trogodišnjem razdoblju predviđen iznos od 135.000.000,00 kuna, odnosno 45.000.000,00 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Iznos potpore po rasplodnoj junici nije fiksan i ovisit će o ukupnom broju prihvatljivih rasplodnih junica u RH prijavljenih na ovu mjeru.

Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj. Nakon što se program završi u hrvatskim štalama bi trebalo biti 6000 krava više nego što ih je danas, a potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica, planira se za 35.000 steonih junica što bi u određenoj mjeri obnovilo narušeni proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka. Očekuje da će biti zaustavljeni negativni trendovi koji su prisutni u sektoru mliječnog govedarstva u zadnjih 10 godina.

Novost u Hrvatskoj

JEDINSTVENA POLICA ZA DIVLJAČ

Po prvi put - jedinstvena polica za štete od divljači.

Ovaj medo nastradao je na autocesti
Ovaj medo nastradao je na autocesti
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. kolovoza 2018. u 20:30 sati

ZAGREB - Između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza danas je u Vladi RH sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti.

Zbog porasta broja motornih vozila, njihovu brzinu i vrijednost te sve veću mrežu prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. U prošloj godini bilo je 3789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima ali često i stradava u prometu.

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske kojoj će nositelj biti Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se preraspodjelom namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Na taj način osigurat će se održivost koncesija i zakupa prava lova, odnosno financijska stabilnost lovoovlaštenika te će se smanjiti nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava u Hrvatskoj, uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

POTPORE MIMOIŠLE LIČKO-SENJSKU ŽUPANIJU

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2018. 15:45 sati

ZAGREB - Danas su poljoprivrednici potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" za sektor biljne proizvodnje. Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Natječaj je završio krajem travnja, a danas, tri mjeseca poslije, potpisani su ugovori s vrijednošću potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu.

Tim sredstvima financirat će se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja.

Nažalost, s područja Ličko-senjske županije, prema priloženoj tablici uz ovo priopćenje nije bilo nijednog projekta. (LpS)

Odluka Vlade

OLIVEROV DAN SUĆUTI

Oliver za nastupu u Gospiću 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić, snimio Marko Čuljat
Oliver za nastupu u Gospiću 2009./Foto arhiva Lika pressa Gospić, snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. srpnja 2018. u 14:45 sati

ZAGREB - Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju Dana nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića, koji će se obilježiti u utorak, 31. srpnja 2018. godine.

Dan nacionalne sućuti obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi.

Prijedlozi novih zakona

VLADA JE UPUTILA SABORU PRIJEDLOGE ZAKONA

Idilična slika podvelebitskog seoceta Trnovca/Snimio Marko Čuljat arhiva Lika pressa Gospić
Idilična slika podvelebitskog seoceta Trnovca/Snimio Marko Čuljat arhiva Lika pressa Gospić
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. srpnja 2018. u 15 sati

ZAGREB - Vlada u saborsku proceduru uputila prijedloge zakona o otocima, potpomognutim i brdsko-planinskim područjima. Novim zakonima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će u 2019. godini osigurati gotovo pola milijarde kuna za otoke, potpomognuta i brdsko-planinska područja

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je u četvrtak 26. srpnja na sjednici Vlade predstavila nacrte konačnih prijedloga Zakona o otocima, Zakona o potpomognutim područjima te Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji su nakon jednoglasnog usvajanja upućeni u saborsku proceduru. Novim zakonima poticat će se ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva, vodeći računa o specifičnostima svakog područja kako bi se osigurao oporavak i razvoj svih gospodarskih potencijala.

Tijekom 2017. i 2018. godine u regionalni je razvoj uloženo ukupno 833,5 milijuna kuna, a novim Zakonima u Fondu za regionalni razvoj za 2019. godinu osigurano je dodatnih 434 milijuna kuna čime će ova Vlada u samo tri godine uložiti ukupno 1,3 milijarde kuna u ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske što je šest puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012. do 2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna.

- Ostvareni rezultati protekle dvije godine i gotovo 900 milijuna kuna usmjerenih za regionalni razvoj, govore dovoljno o ciljevima i odnosu ove Vlade prema regionalnoj i lokalnoj razini. Jedini način na koji možemo postići rast i ravnomjeran razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana, a upravo su zakoni koje smo danas donijeli na sjednici rezultat tog partnerskog odnosa.- naglasila je ministrica Žalac prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Potpomognuta područja napokon će imati vlastiti zakon kojim će biti definirane mjere za njihov razvoj i to u vrijednosti 85 milijuna kuna u 2019. godini, dok je u 2018. uloženo 50 milijuna kuna, a u 2017. uloženo je 12,7 milijuna kuna iz državnog proračuna. Zakonom se propisuje uvođenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja i Fonda za potpomognuta područja, posebnih kriterija odabira projekata te održive proizvodnje i potrošnje kroz poticanje korištenja zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave. Novim Zakonom o potpomognutim područjima, predviđena je, među ostalim, i mjera stambenog zbrinjavanja u svrhu razvoja potpomognutih područja, a Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima uredit će se stambeno zbrinjavanje na tim područjima kao i na bivšim područjima od posebne državne skrbi.
- Područje nadležnosti stambenog zbrinjavanja proširuje se za dodatnu 151 jedinicu lokalne samouprave, odnosno Zakon će se provoditi na području 336 jedinica lokalne samouprave što predstavlja povećanje veće od 80 posto.- rekao je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Razvoj otoka predviđen novim Zakonom o otocima participira u proračunu Ministarstva s ukupno 94 milijuna kuna, dok je 2017. bilo osigurano 23,5 milijuna kuna te 2018. osigurano je 30 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ključne odredbe Nacrta prijedloga Zakona o otocima su novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti/nerazvijenosti otoka i strateškom planiranju razvoja otoka, zatim održivi razvoj otoka u kontekstu koncepta "pametnih otoka", mehanizam otočnog razvojnog sporazuma i proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice.

Za razvoj brdsko planinskih područja po novom Zakonu u proračunu Ministarstva bit će izdvojeno 20 milijuna kuna dok je u 2018. vrijednost ulaganja bila na razini jednog milijuna kuna, a u prethodnim godinama razvoj brdsko-planinskih područja nije uopće bio financiran sredstvima državnog proračuna već isključivo izdvajanjem 10 posto poreza na dohodak na području pojedine jedinice lokalne samouprave. Ono što se uvodi novim Zakonom su Program za razvoj brdsko-planinskih područja i Fond za razvoj brdsko-planinskih područja, razvoj "Hrvatskog gorskog proizvoda" po uzoru na koncept "Hrvatskog otočnog proizvoda", zatim uvođenje posebnih kriterija odabira projekata te poticanje održive proizvodnje i potrošnje kroz korištenje zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave. (LPS/VRH)

Poziv poljoprivrednicima

OSIGURAJTE SVOJU PROIZVODNJU

Država plaća 70 posto premije osiguranja.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
6. lipnja 2018. u 20:35 sati

ZAGREB - Ne čekajte da suša, poplava, mraz i druge nepogode unište vaše poslovanje. Osigurajte svoje usjeve, životinje i biljke i prijavite se na mjeru 17 Programa ruralnog razvoja, jer vam plaćamo 70 % premije osiguranja iz EU fonda. Bez osiguranja nema ni stabilne proizvodnje, a zadnjih nekoliko godina za redom stalno se događaju elementarne nepogode i ne nazire im se kraj. Poljoprivrednici, iskoristite ovu priliku koja vam se pruža, osigurajte se i platite samo 30 % iznosa premije osiguranja. - izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju početkom travnja je objavila Natječaj za provedbu podmjere 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i odnosi se na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Natječaj je otvoren do kraja ove godine! Intenzitet potpore iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 70 milijuna kuna.

Napominjemo da korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore, a sve detalje možete pogledati ovdje kao i detaljne upute o postupku podnošenja prijave. Zahtjeve za isplatu potpore mogu podnijeti i poljoprivrednici koji su police osiguranja ugovorili prije objave ovog natječaja. (LpS)

Ministri Marić i Bošnjaković u Gospiću

POČETAK HRVATSKE DECENTRALIZACIJE

U Gospiću će se držati i čuvati sve gruntovne knjiga iz Hrvatske, a danas je otvoren i Probacijski ured.

Potpisivanje sporazuma u Županiji/Snimio Marko ČULJAT
Potpisivanje sporazuma u Županiji/Snimio Marko ČULJAT
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
25. svibnja 2018. u 13 sati

Pripremio Marko ČULJAT

GOSPIĆ - Danas su dva hrvatska ministra podranili u ličku metropolu. Stigli su
ministri državne imovine Goran Marić i pravosuđa Dražen Bošnjaković. Ministri su u Županiji potpisali Sporazum o prijenosu prava upravljanja jednom državnom nekretninom u Gospiću, u Kaniškoj ulici u neposrednoj blizini Opće bolnice. Radi se o nekadašnjem vojnom skladištu medicinske opreme, stariji Gospićani su znali za taj MATRES. U njemu će nakon dvogodišnje obnove i uređenja biti smještene sve hrvatske zemljišne, odnosno gruntovne, knjige.

- Uvijek ističemo da neke probleme ne možemo riješiti bez potpore države. Danas Vlada pokazuje da vodi brigu i o našoj županiji. Sporazum se mogao potpisati i u Zagrebu, ali je ovo podrška Ličko-senjskoj županiji. - istakao je župan Darko Milinović.

- Zahvaljujem se ministrima na dobroj suradnji. Ta će nekretina biti u funkciji i neće biti na trošak. - rekao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Ministar Marić je istakao da su odmah pozitivno reagirali i istog dana kada je stigao zahtjev bio je odobren.
- Sada će to mjesto služiti hrvatskom narodu. Po prvi puta nešto središnje postaje u središtu Hrvatske. To je prvi korak u decentralizaciji. Potaknut ćemo sve što je imovinsko pravno zapušteno.- rekao je ministar Marić.

- Zahvaljujem se svim sudionicima na suradnji. Za naredne dvije godine zgrada će biti obnovljene i uređenja za Centralnog arhiva za zemljišne knjige u Hrvatskoj kojih ima dužnih 7,5 kilometara. Odabrali smo Gospić jer mislimo da službe treba disperzirati iz Zagreba. Tu će biti i knjige iz doba Austro-Ugarske pisane krasopisom. Do sada je digitalizirano 12 milijuna stranica.- rekao jer ministar Bošnjaković.

Nakon toga u pravosudnoj palači bila je prigodna svečanost. U jednoj sudnici, danas nije bilo suđenje i nitko nema pravo žalbe na otvaranje Probacijskog ureda u Gospiću koji će preuzeti dio poslova za Ličko-senjsku i Karlovačku županiju iz Zagreba i Rijeke. Na "suđenju" kako ga je nazvao Milinović, bili su ministar Bošnjaković, župan Milinović, gradonačelnik Starčević, predsjednica Općinskogg suda Dubravka Rukavina i čelnici dvadesetak ustanova i organizacija iz dviju županija.

I sami smo se jučer po dobivanju priopćenja što je to probacija?
Probacije je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje se oni nadziru i stručnim postupcima utječu na rizične čimbenike u cilju resocijalizacije i reintegracije u zajednicu. Probacijska služba je ustrojena 2009. i imauz središnji i 12 odjela, danas je otvoren 13, a u Vukovaru će biti 14. Gospićki ured raditi će u pravosudnoj palači na Trgu Alojzija Stepinca.

Ministarstvo pravosuđa

OTVARANJE PROBACIJSKOG UREDA U GOSPIĆU

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
24. svibnja 2018. u 15:30 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva pravosuđa dobili SMO priopćenje o otvorenju Probacijskog ureda Gospić koje će bitI, sutra, petak, 25. svibnja u 10:00 sati na Trgu Alojzija Stepinca 3 (zgrada Općinskog suda u Gospiću).

Nazočnima će se obratiti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednica Općinskog suda u Gospiću Dubravka Rukavina, župan Ličko-senjske županije dr. Darko Milinović, predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Svečanosti će, između ostalih, prisustvovati državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević, voditeljica Stalne službe u Gospiću Županijskog suda u Karlovcu Milka Vraneš, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić Nikolina Devčić, upravitelj Zatvora u Gospiću Petar Rukavina, voditeljica Probacijskog ureda Rijeka Tatjana Smolić-Ročak, voditeljica Probacijskog ureda Zagreb II Vesna Zelić-Ferenčić, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević, zamjenik Općinske državne odvjetnice u Gospiću Mario Kranjčević, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije Ivan Bronzović te predstavnici tvrtki i udruga s kojima probacijska služba surađuje.

Probacijski ured Gospić nadzirat će izvršavanje sankcija i mjera u zajednici koje je dosad obavljao Probacijski ured Zagreb II za područje Karlovačke županije i Probacijski ured Rijeka za područje Ličko-senjske županije. Otvaranjem ovog ureda želimo izvršavanje probacijskih poslova približiti građanima Karlovačke i Ličko-senjske županije te povećati učinkovitost i ekonomičnost njihova izvršavanja.

Prije ovog događanja biti će sastanak u Županiji na kome će župan Milinović i ministar državne imovine Goran Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potpisati Sporazum o prijenosu prava upravljanja nekretninom. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

Kreće oralna vakcinacija lisica

Vakcinalni mamak i PVC kapsula s cjepivom
Vakcinalni mamak i PVC kapsula s cjepivom
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
21. svibnja 2018. u 21 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo priopćenje da od sutra, 22. svibnja, kreće proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica u na području cijele Hrvatske (osim jadranskih otoka). Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka.

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja, a tijekom svake kampanje bit će položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka koji se bacaju iz zrakoplova. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta distribucija mamaka trajat će sedam radnih dana, a prve dvije lokacije distribucije su aerodrom Brač i aerodrom Osijek, a zatim se aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

U svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede, sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće, a posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj je zabilježen 2014. godine, što svjedoči uspješnosti ovakve borbe protiv bjesnoće. Bjesnoća je virusna zarazna bolest, opasna zoonoza od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi. U svjetskim razmjerima predstavlja jednu od najznačajnijih zoonoza s preko 55.000 slučajeva u ljudi godišnje. Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem imuniteta na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica. Značaj provedbe ove mjere prepoznat je na razini EU koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica. Tako se te se od samog početka financiranje svih aktivnosti provodi na način da 75 % sredstava podmiruje EK, a 25 % troškova plaća se iz Državnog proračuna.

Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

POTPORA DRVARCIMA

Za preradu drva i proizvodnju namještaja osigurano 79,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
16. svibnja 2108. u 21:10 sati

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni natječaj za dodjelu potpora za razvoj prerade drva i proizvodnje namještaja, za koji je osiguralo 79.500.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Javni natječaj raspisan je na temelju Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za 2018. Na natječaj se mogu javiti pravne ili fizičke osobe (mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici) registrirane djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007 u područjima: Prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i Proizvodnja namještaja (C31). Prihvatljivi su troškovi ulaganja u proizvodnu tehnologiju i proizvodno-poslovne objekte uz sufinanciranje od 70 % te u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju za poboljšanje poslovnih i proizvodnih procesa, razvoj novog proizvoda i sudjelovanje na sajmu ili izložbi uz sufinanciranje od 80 % od ukupno prihvatljivog troška.

- Pozivam prerađivače drva i proizvođače namještaja da se jave i iskoriste ova sredstva koja nudimo, jer njima mogu izgraditi ili obnoviti svoje objekte, kupiti opremu i strojeve, nabaviti komunikacijsku tehnologiju, razviti nove proizvode ili izlagati na sajmovima. - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić po objavi natječaja.

Javni natječaj otvoren je do 15. lipnja 2018. godine. Dodatne informacije vezane uz pripremu i podnošenje prijave na javni natječaj mogu se zatražiti putem elektroničke pošte: potpore.drvna@mps.hr (LpS)

Ministarstvo kulture

BUKOVE ŠUME NA LISTI UNUECO-A

Ministri i ravnateljice
Ministri i ravnateljice
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
26. TRAVNJA 2018. U 19:45 SATI

PAKLENICA - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić UNESCO-ve su povelje uručili ravnateljici NP Paklenica Nataliji Andačić i ravnateljici NP Sjeverni Velebit Ireni Glavičić Sertić.

Na 41. zasjedanju UNESCO-va Odbora za svjetsku baštinu, koje je održano u srpnju 2017. u Poljskoj, bukove šume na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, unutar Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, zajedno s bukovim šumama na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica i bukovim šumama u još deset europskih zemalja, upisane su na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

- Zajedničkom nominacijom bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata na Popis svjetske baštine UNESCO-a, još se jednom potvrđuje dobra suradnja s drugim europskim državama koje zajedničkom zaštitom prirodnih cjelina pružaju doprinos očuvanju sveukupne svjetske prirodne baštine. - rekla je ministrica kulture Obuljen-Koržinek naglasivši kako je upis još jednog hrvatskog lokaliteta na prestižni Popis dokaz ne samo vrijednosti bogate prirodne baštine koju smo naslijedili, nego i potvrda poduzetih napora na njenom očuvanju i održivosti.

Ministrica je istaknula i dugogodišnju kontinuiranu međunarodnu suradnju stručnjaka koja je ostvarena s državama partnerima i koja je rezultirala upisom još jednog dobra na Popis uz već upisane Obrambene sustave Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća i Stećke - srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Iznimnost bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini. Konkretno, riječ je o 1289,11 hektara bukove šume u NP Sjeverni Velebit odnosno 2031,87 hektara šume u NP Paklenica.

- Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem njene zaštite za buduće naraštaje te da je Hrvatska među najbogatijim europskim državama po bioraznolikosti. - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić istaknula je kako je biti na karti Svjetske baštine istovremeno izuzetna čast, ali i odgovornost. Natalija Andačić, ravnateljica NP Paklenica rekla je kako su bukove šume vrijedan ekosustav u kojem se nalaze vrste i staništa koja su u Europi većinom ugrožena. Ovom poveljom značajno će se doprinijeti očuvanju ne samo bukve kao vrste, nego i ukupnog ekosustava koji ona podržava. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

POVOLJNIJI KREDITI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Bit će i kredita s jedan posto kamata pa čak i simboličnih 0,1 %

Sudionici današnjeg sporazuma o poljoprivrednim kreditima/Foto MP
Sudionici današnjeg sporazuma o poljoprivrednim kreditima/Foto MP
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. travnja 2018. u 18:25 sati

ZAGREB - Danas su potpisani sporazumi o financiranju provedbe financijskih instrumenata koje su u prisutnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića potpisali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec.

Riječ je o novom obliku financijske podrške kroz koju će biti ponuđeni ne samo povoljniji krediti već i jamstva za nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta po uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutno nudi na ovdašnjem tržištu. U tu svrhu izdvojeno je 70,6 milijuna eura koji će biti na raspolaganju korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu. Potpisivanje sporazuma rezultat je izmjena Programa ruralnog razvoja kojim se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje njihovih ulaganja. Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice obrtna sredstva, kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja… ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Potpisanim sporazumima pokrenut će se:
Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj (kamate 0,5 % i 1,0 %; Mali zajmovi za sektor mljekarstva 0.1 %) - od svibnja 2018.
Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj (makslimalni iznos jamstva 1,3 mil. eura) - od lipnja 2018.
Investicijski krediti za ruralni razvoj - krajem 2018.

- Potpisali smo sporazume koji će našim poljoprivrednicima osigurati najpovoljnije kredite po znatno povoljnijim uvjetima od onih koji bankarski sektor trenutačno nudi u Hrvatskoj. Našim mljekarima omogućili smo kamatu od svega 0,1%. Za to smo izdvojili pola milijarde kuna iz Programa ruralnog razvoja. Ovo je dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, prerađivačke djelatnosti ali i šumarstva.- kazao je ministar Tomislav Tolušić te dodao:
- Kada sam preuzeo mandat ministra poljoprivrede svega 320 milijuna kuna projekata bilo je ugovoreno. U godinu i pol dana odobrili smo gotovo 8.500 novih investicija u vrijednosti od 4,8 milijarde kuna. Do kraja godine imat ćemo na desetke novih farmi, novih trajnih nasada, pogona za preradu. Poljoprivrednici će novom mehanizacijom obrađivati svoja polja, uz bolju lokanu infrastrukturu, vodovode i ceste. Vjerujem da će sve ovo rezultirati snažnijom proizvodnjom domaće hrane, manjom potrebom za uvozom te boljim životom za naše poljoprivrednike. (MP/LPS)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

PRI EDUKATIVNI SKUP RAVNATELJA

Među 72 ravnatelja škola iz Gospića je jedini bio Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića.

Ministrica s ravnateljima na kraju prvog skupa o reformi
Ministrica s ravnateljima na kraju prvog skupa o reformi
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
17. travnja 2018. 16:15 sati

ZAGREB - Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan prvi edukativni skup za ravnatelje 72 škole koje su odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme Škola za život. - o čemu nas jer informirao jedan naš čitatelj te smo na stranici Ministarstva našli informaciju Hine.

Skup je otvorila i održala uvodno predavanje ministrica Blaženka Divjak. U tijeku je edukacija više od 1300 učitelja, suradnika i ravnatelja eksperimentalnih škola, i još više od 1100 učitelja informatike, što u ovom trenutku čini 2500 sudionika edukacije u kojoj će sudjelovati i međunarodni stručnjaci. U sljedećoj fazi sudjelovati će ostalih 215 kola koje su se javile na natječaj i koje ulaze o određeni program eksperimentalnog izvođenja reforme.

- Učitelji i nastavnici su ključ uspjeha reforme.-istakao je na skupu Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turica u Gospiću i izrazio je nadu da će reforma na temelju primjera dobre prakse i saznanja tijekom sljedeće školske godine ući u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

Radošević, koji slovi za jednog od mlađih ravnatelja škola, nogometni sudac i povjerenik Gradske organizacija HDZ-a Gospića, kazao je da reforma osnažuje uloge učitelja i jača profesionalnost, daje veću autonomiju i kreativnost u radu, a roditeljima već uključenost u obrazovanje, objektivnije vrednovanje i ocjenjivanje, te da očekuje i aktivnije učenike. Promjena zastarjelog nastavnog plana i programa, osiguravanje još više edukacije za učitelje, materijalno opremanje svih škola, ali i poboljšanje materijalnog statusa učitelja, pretpostavke su da odgoj i obrazovanje uistinu budu temelj novoga društva, kazao je i pozvao vlast da bude ustrajna na tom putu. (LpS)

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta

PLAN ZA AGROKOR PRED SINDIKALCIMA

Predstavnicima sindikata u koncernu Agrokor d.d. predstavljen plan nagodbe.

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. travnja 2018. u 11:40 sati

ZAGREB - Jučer je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na poziv potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice dr. sc. Martine Dalić, održan sastanak s predstavnicima sindikata i sindikalnim povjerenicima društava koja djeluju u okviru koncerna Agrokor d.d.

Na sastanku je izvanredni povjerenik, Fabris Peruško predstavio sindikatima načelni sporazum između vjerovnika. Naglasio je kako sporazum vjerovnika sadrži odredbe o prijenosu ugovora o radu na novu tvrtku, što jasno pokazuje da će dovršetkom postupka izvanredne uprave biti očuvana sva radna mjesta.

Na samom početku sastanka potpredsjednica Dalić istaknula je da je učinjen velik korak prema konačnom postizanju nagodbe.
-Mislim da to djelotvorno pokazuje da je pred Agrokorom normalna poslovna budućnost i vjerujem da će s novim vlasnicima Agrokor poslovati još bolje, još kvalitetnije. To znači i više zapošljavati, više izvoziti, više proizvoditi.-naglasila je Dalić.

U raspravi su predstavnici sindikata iskazali zadovoljstvo postizanjem sporazuma među vjerovnicima, ali i zadovoljstvo dijelom sporazuma koji se tiče budućih odnosa s dobavljačima. No, ukazali su izvanrednom povjereniku na poteškoće rješavanja problema ugovora o radu sklopljenih na određeno vrijeme i iskazali očekivanja da će se i s novim vlasnicima nastaviti kvalitetan socijalni dijalog.

Kao zahvalu za sve učinjeno u procesu postizanja nagodbe Johan Urtajl, sindikalni povjerenik NSR PHP podružnica Belje poklonio je potpredsjednici Dalić simboličan poklon. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

NOVI NATJEČAJ ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Po novim pravilima osigurana 132 milijuna kuna.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
11. travnja 2018. u 22:35 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je objavila novi natječaj za operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" iz Programa ruralnog razvoja RH. Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja Zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

- Imamo nova pravila u odnosu na ranije natječaje za mlade poljoprivrednike. Uveli smo novu kategoriju poljoprivrednika koji se mogu prijaviti. Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a sada smo omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost. Razlika je u visini potpore koju mogu ostvariti mladi, pa tako oni koji se bave isključivo poljoprivredom i dalje mogu dobiti 372 tisuće kuna potpore, a oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost 148.000 kuna. - izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi više od 132 milijuna kuna a koristiti za kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnju domaćih životinja, za nasada višegodišnjeg bilja, te nabavku sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnja, građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada …

Zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu počinje teći od 25. travnja 2018. godine od 12:00 sati do 13. lipnja 2018. godine do 12:00 sati. (LpS)

Travanj - mjesec hrvatskih zaštićenih proizvoda

OČEKUJE SE I ZAŠTITA LIČKE JANJETINE

Na listi europske zaštite je 19 proizvoda.

Ministar Tolušić (u sredini) danas je bio u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Likapress
Ministar Tolušić (u sredini) danas je bio u Gospiću/Snimio Marko Čuljat Likapress
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. travnja 2018. u 19:30 sati

ZAGREB - Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

- Danas Republika Hrvatska s 19 registriranih naziva proizvoda, zajedno sa Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto po broju zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta registriranih u Europskoj uniji. Svaki kraj lijepe naše ima proizvod koji je jedinstven u svijetu, to je naša tradicija i naše bogatstvo.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Tako će od ovog tjedna građani i posjetitelji Zagreba imati priliku voziti se u tramvaju s oznakom hrvatskih zaštićenih proizvoda, a u večernjim satima 13. i 14. travnja na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, vidjeti igru vode i svjetlosti gdje će se reproducirati znakovi za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo ti znakovi raspoznaju zaštićene proizvode od drugih sličnih proizvoda na tržištu.

Ovogodišnje obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda završit će Sajmom hrvatskih zaštićenih proizvoda na splitskim Prokurativama 27. i 28. travnja 2018. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, a uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Na Sajmu će biti izloženi hrvatski zaštićeni proizvodi kao i oni koji će to tek postati. Dodatna zanimljivost je i da Hrvatska pošta, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, ove godine 12. travnja po prvi puta izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom "Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi" sa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda. Marke će se također moći vidjeti i kupiti na Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Hrvatski zaštićeni proizvodi čiji je naziv registriran na razini Europske unije:
ZAŠTIĆENA OZNAKA IZVORNOSTI: 1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, 2. Neretvanska mandarina, 3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje, 4. Istarski pršut / Istrski pršut. 5. Krčko maslinovo ulje. 6. Korčulansko maslinovo ulje, 7. Paška janjetina, 8. Šoltansko maslinovo ulje, 9. Varaždinsko zelje o 10. Slavonski med

ZAŠTIĆENOM OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA: 1. Krčki pršut, 2. Baranjski kulen, 3. Lički krumpir, 4. Drniški pršut, 5. Dalmatinski pršut, 6. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, 7. Zagorski puran, 8. Slavonski kulen / Slavonski kulin, 9. Međimursko meso 'z tiblice.

Zaštićeni nazivi proizvoda, u postupku registracije oznake na razini Europske unije:1. Istra - ZOI, 2. Paška sol - ZOI, 3. Lička janjetina - ZOZP, 4. Zagorski mlinci - ZOZP, 5. Bjelovarski kvargl - ZOZP, 6. Rudarska greblica - ZOZP, 7. Varaždinski klipič - ZOZP, 8. Paški sir - ZOI

U Ministarstvu očekuju da će do kraja 2018. godine svih osam proizvoda koji su trenutno u postupku registracije koji vodi Europska komisija, biti registrirano kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. No, hrvatska priča ide i dalje te ćemo do kraja godine Europskoj komisiji uputiti nove zahtjeve za registracije oznaka na razini Europske unije za još 10 proizvoda za koje je u tijeku nacionalni postupak zaštite naziva. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

NAŠE DOMAĆE U GOSPIĆU

Ministar Tolušić obilazi hrvatske županije.

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
5. travnja 2018. 13:45 sati

ZAGREB - U tijeku je manifestacija 'NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE' kojom će kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Tom prilikom zainteresirani će se moći prijaviti za sudjelovanje u radionicama na kojima će moći saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz istog te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Deveto u nizu događanja bit će održano u utorak 9. travnja 2018. s početkom u 10 sati, u Gospiću, u prostoru Kulturno informativnog centra Gospić, gdje će biti radionice, u 12 sati u Strukovnoj školi je radni ručak.

Prijave na poveznici:
ruralnirazvoj.hr/pozivamo-vas-na-radni-rucak-s-ministrom-tolusicem-i-manifestaciju-nase-domace-sada-i-ubuduce-u-gospicu

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

DIVLJA GRADNJA IZAZIVA BROJNE PROBLEME

Gradnja bez dozvole trajno devastira prostor i predstavlja gubitak za cijelu zajednicu.

Konferencija za novinare u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
4. travnja 2018. u 21:35 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja stiglo nam je priopćenje s današnje konferencije za novinare ministra Predraga Štromara o legalizaciji nezakonito izgrađenih građevina s osvrtom na uklanjanje nezakonite gradnje u prošloj godini

Za manje od tri mjeseca točnije 30. lipnja 2018. godine istječe krajnji rok za legalizaciju, stoga se pozivaju svi građani, koji još nisu, da predaju zahtjeve za legalizaciju nezakonito izgrađenih građevina. Legalizacijom nezakonito izgrađenih građevina država nastoji riješiti višedesetljetni problem bespravne gradnje i uvesti red u prostorno uređenje države. Samo legalna gradnja povećava sigurnost i vrijednost nekretnine te omogućava kvalitetno prostorno planiranje naselja. Jedino legalna gradnja može aplicirati za bespovratna sredstva iz EU fondova.

Uvjeti ozakonjenja ostaju isti odnosno može se legalizirati samo ona zgrada koja je nastala tj. koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju snimanja iz zraka započetog 21. lipnja 2011. ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti ili katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi nastaloj do 21. lipnja 2011. Zgrade izgrađene nakon 21. lipnja 2011. ne mogu se ozakoniti temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama niti uz novi zahtjev.

Postupak legalizacije započinje podnošenjem zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju nadležnom županijskom ili gradskom upravnom odjelu koji izdaje akte za gradnju na području na kojem se građevina nalazi. Tijek rješavanja zahtjeva može se pratiti preko podataka koji se javno objavljuju u Registru izdanih rješenja o izvedenom stanju (legalizacija.mgipu.hr/izvjesce ) u kojem se dnevno ažuriraju podaci koje unose upravni odjeli i Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (AZONIZ). Istovremeno, Ministarstvo s građevinskom inspekcijom kontinuirano nadzire uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina diljem cijele Republike Hrvatske. Tijekom 2017. godine uklonjene su 316 bespravne građevine. Većinu su uklonili sami vlasnici odnosno investitori, jer je to za njih povoljnije nego kada uklanja ugovorna tvrtka građevinske inspekcije. (LpS)

Sjednica Vijeća za obranu

NABAVKA BORBENIH AVIONA

 
 
Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. ožujka 2018. u 0:15 sati

ZAGREB - U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a jedna od tema bila je i nabava višenamjenskih borbenih aviona.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane.

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti. Na sjednici je Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima. Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškog pregleda obrane.
- Smatram da je ovo odluka o dugoročnom jačanju naše obrane.- izjavio je premijer Sanader.
U planu je potrošnja 500 milijuna dolara. (LpS)

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

POSJETIO BEOGRAD

Licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
23. ožujka 2018. u 16:15 sati

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sastao se danas s ministricom pravde Republike Srbije Nelom Kuburović.-kaže se u današnjem priopćenju Ministarstva.

Na sastanku je izražena dobra volja dviju država za suradnjom i rješavanjem svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa. Ministar Bošnjaković i ministrica Kuburović složili su se kako su teme između Hrvatske i Srbije složene, ali i rješive te da se sva ?tv?r?n? pit?nj? tr?b?ju i moraju rj?š?v?ti u bil?t?r?lnim pr?g?v?rima.

Obje strane iskazale su otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanjem partnerskih odnosa. Dogovoreno je formiranje dvaju zajedničkih povjerenstava čiji će članovi raditi na rješavanju procesuiranja ratnih zločina, kao i na razmjeni popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Ministri su r?zg?v?r?li i ? iskustvima dviju država u pr?c?su pridruživ?nj? ?U te je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazio spremnost Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u pružanju stručne pomoći Ministarstvu pravde Republike Srbije. R?zmij?nj?n? su i iskustva u borbi protiv k?rupci??, pr?mij?n?m? Ust?v? i usp?st?vl??nju ?-pr?v?suđ?.

Zaključno, ministar Bošnjaković i ministrica Kuburović su se složili kako je d?n?šnji, prvi u nizu sastanaka, s?m? p?č?t?k sur?dnj? k?k? bi s? d?šl? d? z???dničkih rj?š?nj?. (LpS)

Ministarstvo poljoprivrede

PREDSTAVLJANJE HRVATSKE HRANE U BRISLU

Ministar Tolušić u Bruxellesu predstavio hrvatske prehrambene proizvode

 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2018. u 14:10 sati

ZAGREB -Ministar Tomislav Tolušić boravio je jučer u Bruxellesu gdje je održan sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije.

Nakon Vijeća ministar Tolušić bio je domaćin predstavljanja hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Okusi Hrvatske" gdje se predstavilo 19 proizvođača s više od šezdeset hrvatskih proizvoda. Osim proizvoda s europskim oznakama izvornosti i zaštićenog podrijetla, predstavljeni su i domaći riblji specijaliteti, specijaliteti naše kontinentalne kuhinje i izbor zaštićenih vina. Manifestaciji su prisustvovali brojni predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, stalnih predstavništava članica EU, veleposlanstava i gospodarskih udruženja.

- Svaku priliku za promociju naših proizvoda treba iskoristiti. Mi smo najmlađa članica Europske unije, a siguran sam da imamo najzanimljiviju gastro priču na kontinentu i moramo je ispričati. Ovdje promoviramo važnost kratkih lanaca opskrbe i povezivanja turističkog sektora s našim OPG-ovima. Vrlo nam je važno da nova EU legislativa ide na korist specifičnih potreba naših poljoprivrednika koji moraju biti zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi i kojima moramo pomoći u daljnjem ulaganju u proizvodnju hrane.- izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Bruxellesu. (LpS)

IZ UREDA PREDSJEDNIKA VLADE

LAKŠE NA RAD U ENGLESKU

Premijerka May pisala predsjedniku Vlade Plenkoviću: UK s 1. srpnja 2018. ukida ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
20. ožujka 2018.

ZAGREB - Premijerka Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May obavijestila je danas pismom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je odluku Ujedinjene Kraljevine o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska UK iz EU.

Pismo je odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May od 22. siječnja 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU. Iste je poruke predsjednik Vlade Plenković istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjene Kraljevine Davidom Davisom na sastanku 5. ožujka 2018. godine snažno se založivši za što žurnije ukidanje prijelaznih mjera za pristup tržištu rada državljanima Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini.

Sukladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji (Narodne novine 79/2013) s danom 1. srpnja Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Preostale su samo tri države članice EU (Austrija, Nizozemska i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika. (LpS)

Ured predsjednika Vlade

PROPISIMA DO GOSPODAARSKOG RASTA

Boljim propisima i uvjetima poslovanja te jačanjem investicijskog potencijala osnažit će gospodarski rast

Premijer Plenković otvara konferenciju agende/Foto Vlada RH
Premijer Plenković otvara konferenciju agende/Foto Vlada RH
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2018. u 21:45 sati

ZAGREB - Magični trokut investicija, strukturnih reformi i odgovorne fiskalne politike, predstavlja ključ za uspjeh.- naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući konferenciju "Bolji propisi kao dio reformske agende".

Na konferenciji, uz analizu već provedenih mjera administrativnog rasterećenja gospodarstva, predstavljen Akcijski plan za 2018. godinu, kao dio reformskoga paketa Vlade Republike Hrvatske. Na konferenciji je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je predstavila reformu, te potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

- Naš cilj danas je, tijekom konferencije koja govori o boljim propisima kao dijelu reformske agende, predstaviti mjere koje poduzimamo za smanjenje troškova poslovanja i poboljšanje poslovne klime. Prije svega stoga što želimo da te reforme dovedu do stvaranja kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta.- istakao je premijer Plenković, dodajući da u nastojanju za stvaranjem kvalitetnih i povoljnih uvjeta rada i poslovanja, država mora biti spremna mijenjati način rada, pravila, procedure, ustaljene obrasce komunikacije, a poglavito odnose sa svijetom poduzetništva.

Izvješće Europske komisije za Plenkovića nije bilo iznenađujuće.
- Dapače, imali smo proteklih tjedana nekoliko sastanaka na kojima smo vrlo temeljito o tome razgovarali. Vidjeli ste jučerašnju izjavu Günthera Oettingera, povjerenika za proračun, čovjeka koji je bio zadužen i za energetiku i za digitalno društvo i veteran je u ovom sastavu Europske komisije, koji je vrlo precizno uočio s čim se sve Hrvatska suočila u 2017. i koji razumije da je ova godina 2018. idealna za bavljenje onim što možda duže vremena stoji na dnevnom redu hrvatskih vlada, a to su cjelovite strukturne reforme. Jučer sam na sjednici Vlade kazao kako taj magični trokut investicija, strukturnih reformi i odgovorne fiskalne politike, predstavlja ključ za uspjeh svih onih država koje iz stanja prekomjernih makroekonomskih neravnoteža idu prema samo neravnotežama ili pak izlaze skroz iz te procedure. Europska komisija ocijenila je kako su postignuća u prošloj godini omogućila da Hrvatska vrlo jasno i brzo smanjuje javni dug, da smanjuje proračunski deficit, da smo došli u situaciju da će opća država biti u plusu, te da ostali makroekonomski pokazatelji pokazuju dobre trendove u Hrvatskoj, da nam gospodarstvo raste. Možda ne raste na razini koju bismo htjeli od 5 posto, ali raste praktički skoro 3 posto i u skladu s procjenama Europske komisije i onim što smo mi govorili. To znači da stabilna, zdrava baza koju imamo u 2017. treba omogućiti, uz nastavak strukturnih reformi u svim sektorima, a zdravstvo i uprava su dva sektora u kojima sigurno trebamo napraviti velike iskorake, pretpostavke za učinkovitiji rast i učinkovitije i snažnije hrvatsko gospodarstvo.-rekao je premijer. (LpS)


Ministarstvo poljoprivrede

Danas stupa na snagu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Upravljanje poljoprivrednim zemljištem vraćeno lokalnoj samoupravi.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
9. ožujka 2018. u 14 sati

ZAGREB - Danas stupa na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 20/2018) koji ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave.

Općine i gradovi dužni su donijeti programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona. Državno zemljište daje se u zakup javnim natječajem na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Natječaj za zakup raspisuje se za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline površine najviše do 100 hektara. Iznimno se može raspisati natječaj za proizvodno-tehnološku cjelinu površine veće od 100 hektara ako tu proizvodno-tehnološku cjelinu čini jedna katastarska čestica ili ako je predmet zakupa ribnjak. Sudionici javnog natječaja za zakup mogu biti fizičke ili pravne osobe koje su do isteka roka za podnošenje ponuda podmirile sve obveze s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, odnosno sve obveze s osnove naknade za gospodarsko korištenje voda i svih javnih davanja, te protiv kojih se ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta.

Na javnom natječaju ne mogu sudjelovati osobe koje su dodijeljeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dale u podzakup ili njime na drugi način neovlašteno raspolagale. Pravo prvenstva na javnom natječaju za zakup imaju: nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili vlasnik poljoprivrednog obrta ili pravna osoba u rangu mikro i malih poduzeća, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, koji je najmanje tri godine do objave javnog natječaja vlasnik ili posjednik stoke; dosadašnji posjednik; mladi poljoprivrednici do 41 godinu života, OPG-i koji ima sjedište na području općine ili grada gdje se zemljište nalazi. Zakupnina za zakup plaća se godišnje do kraja prosinca tekuće godine.

Novi Zakon omogućuje i izvlačenje poljoprivrednih površina iz šumsko-gospodarske osnove, koje je potrebno staviti u programe raspolaganje JLS-a. Na taj način omogućit će se zakup i prodaja državnog zemljišta poljoprivrednicima koji žele povećati svoje proizvodne površine, a prije svega OPG-ovima i mladim poljoprivrednicima. Zakon propisuje i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. U kontinentalnom području mogu se kupiti katastarske čestice površine do 10 ha a u priobalnom području do 1 ha. Jedan kupac može na području Republike Hrvatske kupiti državnog zemljišta maksimalno do 50 ha za kontinentalno područje i do 5 ha za priobalno područje.

Priobalnim područjem smatraju se jedinice lokalne samouprave koje imaju izlaz na more, otoci i poluotoci, dok se ostala područja smatraju kontinentalnim područjem. Iznimno na poluotoku Istri jedinice lokalne samouprave koje imaju izlaz na more smatraju se priobalnim područjem, dok se ostala područja smatraju kontinentalnim područjem.

Zakon predviđa davanje u zakup i privatnog poljoprivrednog zemljišta koje se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju. Ministarstvo može radi zaštite tla, okoliša ili ljudi dati u zakup takvo zemljište fizičkoj ili pravnoj osobi na rok do deset godina uz naknadu u visini iznosa početne zakupnine. Sredstva ostvarena od zakupa pripadaju vlasniku zemljišta, ako je vlasnik nedostupan ili nepoznatog boravišta zakupnina se čuva na posebnom računu jedinice lokalne samouprave 10 godina.

Zakonom je također propisano da Ministarstvo poljoprivrede preuzima sve poslove i radnike Agencije za poljoprivredno zemljište jer Agencija prestaje s radom.

- Ovim zakonom raspolaganje državnim zemljištem vraćamo općinama i gradovima jer se upravljanje iz Zagreba pokazalo neuspješnim. Očekujem od svih jedinica lokalne samouprave da se žurno prihvate posla i počnu pripremati programe raspolaganja. Rokovi su kratki, poljoprivrednici su predugo čekali da dobiju zemlju. Velikom broju poljoprivrednika istekao je ugovor o zakupu i oni željno čekaju nove ugovore koji će im prije svega osigurati sigurnije poslovanje, ali i bez kojih se ne mogu prijavljivati na natječaje iz ruralnog razvoja. Pozivam i predstavnike općina i gradova da se odazovu na radionice koje organiziramo upravo za njih i na kojima predstavljamo ovaj zakon. Dođite i naučite sve što trebate znati kako bi bili uspješni u ovom izuzetno važnom poslu za hrvatske poljoprivrednike.-poručio je ministar Tomislav Tolušić. (LpS)

Iz ureda predsjednika Vlade RH

UNAPRJEĐIVANJE PREDŠKOLSKOG ODGOJA

Otvoren je trajni poziv za ovu djelatnost.

Vrtićari na jednom nastupu/Arhiva Lika pressa
Vrtićari na jednom nastupu/Arhiva Lika pressa
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
8. ožujka 2018. u 20:00

ZAGREB - Iz ureda predsjednika Vlade RH dobili smo obavijest da je otvoren trajni poziv "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja".

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je danas trajni poziv "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ukupne" vrijednosti 300 milijuna kuna. Poziv se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U ukupnim bespovratnim sredstvima od 300 milijuna kuna, sredstva Europske unije iznose 85 posto, dok sredstva Državnog proračuna Republike Hrvatske iznose 15 posto.

Detalje natječaja predstavili su na konferenciji za medije ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te državne tajnice Margareta Mađerić i Katarina Ivanković Knežević. Ministrica Murganić istaknula je da se ovim projektom, koji je nastao u suradnji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pridonosi usklađivanju poslovnog i obiteljskog života.

- Projekt je nastao kao odgovor na pozive i upite roditelja o tome kuda će sa djetetom kad im završi porodiljni ili roditeljski dopust, jer im radno vrijeme nije jednako radnom vremenu vrtića. Projekt je svakako usmjeren djeci jer pruža nove i dodatne programe i sadržaje, a u vrtićima će imati nove edukativne radionice i opremu. Projekt je usmjeren i prema nezaposlenim stručnim radnicima odnosno zvanjima potrebnima za rad u vrtiću.- poručila je ministrica Murganić.

Ministar Pavić pojasnio je da je Hrvatskoj unutar Europskog socijalnog fonda na raspolaganju 10 milijardi kuna za poboljšanje kvalitete života u Hrvatskoj kroz nekoliko prioriteta, a jedan od njih je socijalna uključivost.

- Projekt produljenog rada dječjih vrtića drugi je po veličini natječaj koji provodimo u Europskom socijalnom fondu. Podsjetio bih da je prvi milijardu kuna vrijedan program "Zaželi", kroz koji ćemo zaposliti preko šest tisuća žena u ruralnim područjima.- naglasio je ministar Pavić. Napomenuo je da projekt produljenog rada vrtića u sebi sadrži srž Europskog socijalnog fonda. S jedne strane, pojasnio je, radi se o zapošljavanju 500 do 700 osoba u vrtićima, a s druge strane kroz produljeno radno vrijeme vrtića postiže se dodatna skrb za djecu.

Posebno je istaknuo da će se iz ukupne vrijednosti projekta moći kupiti oprema za vrtiće, osigurati topli obroci u produljenom radu te dodatni djelatnici. U ministarstvima računaju da će se jedinice lokalne samouprave i vrtići javiti kao prihvatljivi prijavitelji, s inovativnim aktivnostima. Na prijaviteljima je da osiguraju radnu snagu, a Hrvatski zavod za zapošljavanje u tome će im pomoći. Projekt je u suglasju s europskim stupom socijalnih prava, koji je Vlada potvrdila na sastanku s europskim čelnicima u Gothenburgu.
Prezentaciju projekta Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te video spot "Vrtići za skladniji život" možete preuzeti na poveznici bit.ly/2Hi3Oa0

Vlada Republike Hrvatske

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Banski dvori
Banski dvori
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
7. ožujka 2018. u 20:55 sati

ZAGREB - Prema večerašnjem priopćenju 84. Sjednica Vlade Republike Hrvatske održat će se sutra, u četvrtak u Banskim dvorima. Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.
Dnevni red otvorenog dijela sjednice:
1. Nacrt prijedloga zakona o muzejima
2. Nacrt prijedloga zakona o probaciji
3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti (EU)
4. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama (EU)
5. Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Međunarodne zaklade EU - LAC, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
6. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2018.
7. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije Vijeća Europe o manipulaciji športskim natjecanjima
8. Prijedlog uredbe o mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja te postupanjima u slučaju izvanrednog događaja (EU)
9. Prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o pripajanju Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije
10. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije
11. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Županijske skupštine Šibensko-kninske županije o produženju roka trajanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - sidrište u uvali Sičenica, Općina Rogoznica
12. Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka
13. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske
14. Prijedlog odluke o dodjeli na privremeno korištenje jednog stambenog kontejnera iz strateških robnih zaliha Općini Velika
15. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:
a)Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprječavanju sukoba interesa, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)
b) Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera (predlagatelj: Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e u Hrvatskome saboru)
c)Izvješće o radu Vijeća za vodne usluge od ožujka 2015. do prosinca 2016. godine
16. Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu, za siječanj 2018. godine
17. Godišnje izvješće o državnim potporama za 2016. godinu
18. Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika
Oružanih snaga Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke na državnom
području druge države (Hrvatsko-njemački sporazum o gostujućim snagama)
19. Prijedlog odluke o davanju odobrenja Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Prelogu za sudjelovanje u Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju pod nazivom "Pannon Europska grupacija za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću" i odobrenju Konvencije
20. Prijedlog odluke o pružanju pomoći Republici Albaniji putem projekta "Upravljanje morskim i obalnim onečišćenjem s ciljem povećanja sigurnosti na moru i u lukama sukladno Pomorskom pravu i politici Europske unije" u razdoblju 2018. - 2019. godine
21. Prijedlog zaključka u vezi s Protokolom prvog zasjedanja Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Indije
22. Prijedlozi zaključaka u vezi s potpisivanjem:
a) Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture Republike Srbije o suradnji radi promicanja učinkovitosti željezničkog prometa
b) Programa između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čile o suradnji u području kulture za godine 2018. - 2021.
c) Programa kulturne suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Argentinske Republike za godine 2018. - 2021.
23. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske:
a) Anke Mrak-Taritaš, u vezi s udžbenicima iz vjeronauka te sredstvima za rad vjerskih osnovnih i srednjih škola, vjerskih učilišta, visokih škola i fakulteta
b) Anke Mrak-Taritaš, u vezi sa Sveučilišnom bolnicom u Blatu
c) Ivana Vilibora Sinčića, u vezi s obvezama prema Europskoj uniji
d) Gorana Aleksića, u vezi sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju
e) doc. dr. sc. Željka Jovanovića, u vezi s Odborom za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.
O radu Vlade RH više na poveznici vlada.gov.hr (LpS)

86. SJEDNICAVLADE RH

BDP RASTE KONTINUIRANO

Predsjednik Vlade: BDP raste kontinuirano, a ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj je razini u zadnjih deset godina

Premijer Plenković podnosi uvodno izlaganje na današnjoj sjednici/Foto Vlada
Premijer Plenković podnosi uvodno izlaganje na današnjoj sjednici/Foto Vlada
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
1. ožujka 2018. u 23 sata

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju na današnjoj sjednici ponovio je da će Vlada sufinanciranjem zimskih službi i aktivnošću Hrvatske vojske pomoći svim dijelovima Gorskog kotara u normalizaciji prilika. Dodao je da će Vlada, kroz nadležne resore, pomoći i drugim županijama u kojima vremenske prilike budu utjecale na funkcioniranje službi.

Govoreći o 4. sjednici savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana prošlu subotu u Virovitici, kazao je da su još jednom u prvi plan stavljene sve aktivnosti koje se odnose na potporu Vlade razvoju Slavonije, prije svega gospodarske i poljoprivredne. Naglasio je da je ubrzano ugovaranje projekata. Apelirao je na sve resore da nastave ovim tempom kako bi se već na idućem sastanku, koji će se najvjerojatnije održati u Vinkovcima početkom lipnja, ostvario još značajniji pomak.

Osvrnuo se i na preliminarne podatke Državnog zavoda za statistiku o kretanju BDP-a u posljednjem tromjesečju 2017., koji je rastao 2,0 %, što stopu godišnjeg rasta dovodi na 2,8 %.
- To je nešto malo niže od naših očekivanja, ali u svakom slučaju to se nije osjetilo na proračunu. Dapače, prihodi su bilo dobri, a posebno i sama potrošnja. To je 14. tromjesečje kontinuiranog rasta, što je najvažnije. Posebno ohrabruje podatak da ekonomska klima u Hrvatskoj ima najvišu razinu od kada Europska komisija prati taj pokazatelj, iznad smo drugih članica Europske unije, a indeks nam je 118,8 bodova. Moramo nastaviti sa svim aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu.- istaknuo je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je na posebnoj sjednici Vlade prije dva dana imenovana nova izvanredna uprava u Agrokoru i da je temeljni cilj postizanje nagodbe, kvalitetno funkcioniranje kompanije i njeno restrukturiranje u okviru zakonskih rokova.

Jučerašnji je dan, kazao je, obilježilo okončanje rada Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zahvalio je svim članicama i članovima Vijeća koji su proteklih godinu dana, kroz intenzivan, otvoren, argumentiran i staložen dijalog, radili na Dokumentu dijaloga, tekstu kojeg su mu jučer uručili. Dokument ima dva dijela. Prvi dio govori općenito o totalitarizmima s kojima je hrvatsko društvo bilo suočeno tijekom 20. stoljeća, o njegovanju kulture sjećanja, pijetetu prema žrtvama, utvrđivanju istine i poduzimanju mjera prema pomirbi u hrvatskom društvu.

-Određene ideje koje su sadržane u tom dokumentu mogu biti korisne. Vlada, naravno, zadržava pravo da donese svoje procjene i svoje odluke o tome što treba dodatno normirati i, ukoliko treba, na koji način. Ono što je posebno važno u ovom dokumentu jest to da se vrlo jasno osuđuju totalitarizmi, bez ikakvih dilema i bez ikakvih ograda. Sve ono što se odnosi na razdoblje 1941.-1945., nacizma, fašizma, ustaštva, četništva, je vrlo precizno ponovljeno da je u suprotnosti s Ustavom i da tu nema nikakvih dilema. To se odnosi i na pozdrav "za dom spremni", koji ima vrlo jasan, protuustavan karakter.- poručio je predsjednik Vlade.

Što se tiče tema iz vanjske politike, predsjednik Vlade osvrnuo se na svoj sastanak s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom, koji se održao prošlog tjedna u Bruxellesu. "Hrvatski doprinos se vrlo cijeni i jedna smo od pouzdanih saveznica", kazao je. Govoreći o Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini o Sahelu, na kojoj je sudjelovao u Bruxellesu uoči sastanka Europskoga vijeća, podsjetio je da je Vlada na prošloj sjednici za pojas subsaharskih zemalja u Krizni fond uplatila 100 tisuća eura.

Naveo je kako je Na Europskom vijeću glavna tema bio Višegodišnji financijski okvir, pri čemu je načelan stav Hrvatske da je spremna na mogući veći doprinos europskom proračunu nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU. Najavio je da će Hrvatska u idućem sastavu Europskog parlamenta imati jednog zastupnika više, odnosno 12 zastupnika ukupno, dok se broj zastupnika EP-a smanjuje sa 751 na 705.

Osvrnuvši se na posjet malteške predsjednice Marie-Louise Coleiro Preca Hrvatskoj, naglasio je da Malta i Hrvatska međusobno ukidaju ograničenja za pristup tržištu rada.(LpS)

Video zapis sadanašnje sjednice:
www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=tr_PUiMHQZY

83. sjednica Vlade RH

17 TOČAKA DNEVNOG REDA

Detalj s jedne sjednice/foto Vlada
Detalj s jedne sjednice/foto Vlada
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
28. VELJAČE 2018. U 22:45 SATI

ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Vlade RH dobili smo informaciju o sutrašnjoj 83 sjednici (četvrtak, 1. ožujka) s početkom u 10 sati. Za sjednicu je predloženo 17 točaka dnevnog reda, a postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:
1. Nacrt prijedloga zakona o šumama
2. a) Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)
b) Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)
3. a) Nacrt prijedloga programa statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2018. -
2020.
b) Nacrt prijedloga godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2018. godine
4. Prijedlog programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u 2018. g.
5. a) Prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama
b) Prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama
6. Prijedlog uredbe o određivanju lučkog područja luke Vukovar
7. Prijedlog odluke o davanju ovlaštenja Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za korištenje i održavanje pomorskog dobra na kojem se nalazi zgrada Lučke kapetanije Rijeka
8. Prijedlog zaključka o postupku realizacije projekta obnove i rekonstrukcije Donjeg mosta i Gornjeg mosta u Gradu Ninu
9. Informacija o odluci Vlade Republike Malte o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada za hrvatske državljane te početku primjene recipročnih mjera u odnosu na državljane Republike Malte
10. Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o imenovanju EU koordinatora i njihovih zamjenika
11. Prijedlog odluke o potvrđivanju Dopune Statuta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
12. Prijedlog odluke o uređenju međusobnih obveza i potraživanja između Ministarstva financija i Centra za restrukturiranje i prodaju
13. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:
a) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Siniša Varga, zastupnik u Hrvatskome saboru)
b) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Siniša Varga, zastupnik u Hrvatskome saboru)
14. Prijedlog amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja
15. Izvješće o korištenju financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova putem dražbi u Republici Hrvatskoj u 2016. godini
16. Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi sa suradnjom u okviru Atenskog multinacionalnog središta za koordinaciju pomorskog prijevoza (AMSCC) i s Tehničkim dogovorom između Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o provedbi Memoranduma
17. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske:
17.1. Peđe Grbina, u vezi s potporama za zapošljavanje
17.2. Mire Bulja, u vezi s društvom DALMATINKA NOVA, d.d., "u stečaju"
17.3. Domagoja Hajdukovića, u vezi sa zaštitom ribara koji ribare na području Savudrijske vale (Piranskog zaljeva)
17.4. Ivana Vilibora Sinčića, u vezi s izlovom ribe putem koćarica
17.5.Ivana Vilibora Sinčića, u vezi sa strukturom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
17.6. Davora Vlaovića, u vezi s društvima Đuro Đaković Grupa d.d. i Luka-Vukovar d.o.o.
17.7. dopunsko zastupničko pitanje Ranka Ostojića, u vezi s Reverzibilnom hidroelektranom Vrdovo.

Nakon ovog dnevnog reda uslijedit će zatvoreni dio sjednice. (LpS)