POČETNAARHIVA
SUBVENCIONIRANJE KREDITA ZA MLADE
POTPORA PČELARIMA
LIKA KAO MJESTO IDEALNO ZA ŽIVOT
ZAPOŠLJAVANJE U VOJSCI
Sudjelujte u kreiranju baze EU projekata do kraja mjeseca
LICI I SLIČNIM KRAJEVIMA TREBA POTPORA U RAZVOJU

Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

SUBVENCIONIRANJE KREDITA ZA MLADE

Ponedjeljak zadnji dan za predaju dokumentacije.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
14. listopada 2020. u 17.10 sati

ZAGREB - Peti po redu poziv za subvencionirane kredite za mlade obitelji bliži se kraju. Ponedjeljak, 19. listopada, posljednji je dan za predaju dokumentacije za subvenciju kredita za kupnju kuće ili stana ili gradnju kuće.

Posljednji službeni podaci APN-a govore da je do sada zaprimljeno 2.986 zahtjeva što pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sad je obrađeno 1130 zahtjeva od kojih je odobreno njih 930.

Riječ je o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Prošle su godine donesene i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

Podsjetimo kako se na poziv mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

U ovom krugu subvencioniranih stambenih kredita sudjeluje 14 banaka s efektivnim kamatnim stopama u rasponu od 2,12 do 3,50 posto. U dosadašnja četiri provedena poziva
8153 obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje kupnjom stana, 3525 kupnjom kuće te 1333 izgradnjom kuće. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 69.500 eura ili 521.250 kuna koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu. Država je za subvencije do sad uplatila preko 244 milijuna kuna. (Ln)

Ministarstvo poljoprivrede

POTPORA PČELARIMA

Pčelarimo je isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
12. listopada 2020. u 18.30 sati

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14, 8 milijuna kuna.

Veliki odziv pčelara zabilježen je za Mjeru 1 - Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara - kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara te za Mjeru 2 - Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama.

Prošle godine doneseni Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine kroz tri godine predviđa ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, a cilj je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Mjere koje se provode u okviru Nacionalnog pčelarskog programa 2020. - 2022. su tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

- Potpuno iskorištenje omotnice rezultat je dijelom pomno osmišljenih i provedenih mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je zamišljen i realiziran kao temelj za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. U velikoj mjeri za ovaj uspjeh zaslužni su sami pčelari - sve bolje evidentiranje i efikasnije organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu i razvija ruralne prostore.- naglasila je tim povodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković. (Ln)

Ministrica Vučković na otvorenju XXII. Izložbe tradicijskih proizvoda Jesen u Lici

LIKA KAO MJESTO IDEALNO ZA ŽIVOT

Ministrica Vučkovim pozdravlja sudionike Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT, Ličke novine
Ministrica Vučkovim pozdravlja sudionike Jeseni u Lici/Snimio Marko ČULJAT, Ličke novine
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
2. listopada 2020. u 22 sata

GOSPIĆ - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, nazočila je otvorenju tradicionalne manifestacije Jesen u Lici, koja po 22. put zaredom okuplja proizvođače i zaljubljenike u tradicijske proizvode.

Riječ je o najvećoj izložbeno - prodajnoj manifestaciji u Ličko-senjskoj županiji koju tradicionalno organizira Ličko-senjska županija i Razvojna agencija LIR-a u suorganizaciji Grada Gospića, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Manifestacija je od izuzetnog značaja za mala poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike s primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije te ruralnih prostora iz cijele Hrvatske jer im pruža mogućnost za izlaganje brojnih autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda visoke kvalitete. Manifestaciju će upotpuniti i izložbe etnografskih zbirki te nastupi kulturno-umjetničkih društava koji će predstaviti folklornu baštinu kraja iz kojeg dolaze, kao i mimohod konjskih zaprega ulicama središta Grada Gospića. Proizvodnja prepoznatljivih proizvoda te njihova promocija putem renomiranih tradicionalnih manifestaciju razvijaju ruralnu sredinu, kao i cijeli niz projekata u Ličko-senjskoj županiji koji je financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Kroz mjere Programa ruralnog razvoja te kroz izvorne i tržišne potpore u županiji je do sada kroz 15.128 ugovora odobrena vrijednost potpore u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 1,2 milijarde kuna. Samo u posljednje četiri godine kroz mjere Programa ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ukupno je ugovoreno 827 milijun kuna kroz 9.224 odluke o financiranju, a isplaćeno je 661 milijun kuna. Od toga je više od 18 milijuna kuna uloženo u izgradnju i opremanje tri dječja vrtića te je razminirana površina od 5.366.101,70 četvornih metara u vrijednosti 63 milijuna kuna. Zahvaljujući EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja uloženo je 13,2 milijuna kuna u četiri vodoopskrbna projekta, 13 milijuna kuna u četiri projekta izgradnje nerazvrstanih cesta, obnovljena su dva groblja te izgrađen jedan društveni i jedan vatrogasni dom. Možda najvažnije za perspektivu županije, 14 milijuna kuna dodijeljeno je 62-ci mladih poljoprivrednika koji su prijavili projekte vrijedne više od 20 milijuna kuna, kao i 38 pokrenutih nepoljoprivrednih djelatnosti. Čak 175 malih poljoprivrednih gospodarstava prijavilo se na mjeru 6.3.1. te im je odobreno ukupno gotovo 20 milijuna kuna.

- Nas u Vladi u velikoj mjeri ohrabruju upravo podaci o interesu stanovništva Like za projektima financiranima pomoću sredstava Europske unije. Proizvodnja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete prepoznatljivih i na razini Europske unije, kao i svaki prijavljeni projekt povećavaju kvalitetu života stanovnika Like, a uvjereni smo da ćemo dobro osmišljenim mjerama i u godinama koje slijede privući ne samo interes za ulaganja već i interes za odabir Like kao mjesta idealnog za život.- istaknula je tom prigodom ministrica Vučković. (Ln)

ZAPOŠLJAVANJE U VOJSCI

MORH raspisao natječaj za prijam 160 kandidata vojnika i mornara u djelatnu vojnu službu.

 
 
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
30. rujna 2020. u 18.45 sati

ZAGREB - U vojničku službu u trajanju od dvije godine prima se 160 kandidata odnosno kandidatkinja za vojnika/mornara s početkom službe 3. studenog 2020.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je danas javni natječaj za ugovorni prijam 160 kandidata, odnosno kandidatkinja, za vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu u trajanju od dvije godine s početkom službe 3. studenog 2020. godine.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidatkinje i kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske koji su propisani člankom 34. i 35. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18 i 125/19).

Posebni uvjeti za prijam vojnika/mornara propisani člankom 36. Zakona su:
- najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje
- najviše navršenih 30 godina života do kraja 2020. godine
- uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu, ako nisu stariji od 40 godina i koji uz prethodno navedene uvjete moraju ispunjavati i uvjete propisane člankom 34.b Zakona i uvjete propisane točkom 3. Odluke o uvjetima i postupku sklapanja ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme (Narodne novine, br. 91/18).

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom Odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata odnosno kandidatkinje ili Središnjici za upravljanje osobljem, Ilica 256, 10.000 Zagreb, u roku od 8 dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Informacije u vezi s natječajem mogu se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane www.morh.hr. telefoni 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane. (Ln)

Ministarstvo poljoprivrede

Sudjelujte u kreiranju baze EU projekata do kraja mjeseca

Do sada prijavljeno 604 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijarde kuna

licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
22. rujna 20202. u 17.15 sati

ZAGREB - Prijave projekata za kreiranje baze projekta za financiranje iz EU fondova otvorene su do 30. rujna i vrše se na poveznici:
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvEuEc1hZAtKgL3dX3ba3j_R0M--oCqXIpDWvPKMiPR0cx_w/viewform

Od početka rujna prijavljeno je više od 600 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna. Više od polovine projekata je već u nekoj fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 130 projekata ima dokumente o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 105 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju. Također, gotovo dvije trećine projekata se odnosi na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, u najvećoj mjeri s ciljem obnove ruralnog gospodarstva i unapređenja uvjeta života u ruralnim područjima.

Ministarstvo poljoprivrede započelo je s procesom izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. Doprinos potencijalnih korisnika u kreiranju baze EU projekata pridonijet će još kvalitetnijoj pripremi programskih dokumenata, strategija i planova te će pomoći pri planiranju konkretnih mjera koje će se u narednom periodu moći prijaviti za financirane iz europskih fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) odnosno iz Državnog proračuna.

- Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava.- istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osmi sastanak Vlade s hrvatskim lokalnim čelnicima

LICI I SLIČNIM KRAJEVIMA TREBA POTPORA U RAZVOJU

Sudionici sastanka su ugodno ćaskali na laganoj burici pod pergolom hotela Ana u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
Sudionici sastanka su ugodno ćaskali na laganoj burici pod pergolom hotela Ana u Gospiću/Snimio Marko Čuljat
licke-novine@licke-novine.hr
www.licke-novine.hr
18. rujna 2020. u 12.20 sati

GOSPIĆ - Danas je održan 8. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina kojem je predsjedavao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dobrodošlicu Vlade i svima nazočnima zaželjeli su ličko-senjski župan Darko Milinović i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Milinović je uvjeren u budući razvoj jer je ova Vlada ojačala županijske proračune i danas Ličko-senjska županija nema financijskih problema, dodajući treba znalački koristiti i europske fondove. Zbog korone u turizmu je ostvareno 63 posto manje noćenja i 70 posto manje dolazaka. Nastoji se pomoći rad 5000 OPG-ova pa se priprema i tradicionalna izložba Jesen u Lici. NAglasio je da Liku i slične hrvatske krajeve treba pomoći u razvoju.

Starčević je istakao da su ostvarene početne pozitivne promijene u Lici koja je jedina zelena pustinja u Europi. Gospić ima desetak tisuća stanovnika na gotovo tisuću četvornih kilometara i teško je održavati komunalnu infrastrukturu. Posljedice rate se još jako osjećaju pa je tako u naselju Lički Osik još neobnovljeno čak 28 velikih stambenih zgrada. Budućnost Like vidi u poljoprivredi i proizvodnji hrane uz državnu potporu.

Teme gospićkog sastanka su porezna reforma, reforma lokalne samouprave te korištenje europskih fondova i plan gospodarskog oporavka.

Prvi ovakav skup održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016., radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Dosad su sastanci u tom formatu održani i u Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici. (MaČ)

Više na poveznici:
vlada.gov.hr/